Actorul se foloseste de capitalul sau de imagine pentru a atrage adepti pentru secta scientologilor.Cruise sustine cu convingere ca detine cheia fericirii In ultima vreme, toate stirile care se refera la Tom Cruise au de-a face cu scientologia. Intr-un fel, este cel mai in masura sa propovaduiasca o noua religie, oricare ar fi aceea, pentru ca are un capital de imagine imens si multi fani inflacarati dornici sa ia de bun tot ce debiteaza. Intr-un film de aproape zece minute care circula de mai mult timp pe Internet, putem vedea un Tom Cruise spalat pe creier care vorbeste despre instrumentele pe care le poseda si cu ajutorul carora poate „reabilita criminalii, aduce pacea si fericirea pe Pamint si poate uni toate culturile lumii". Doar ca nu poti sustine asa ceva in public si sa ramii hot, chiar daca esti una dintre cele mai populare vedete de la Hollywood. Mai ales daca o faci cu un aer conspirativ, cu un ton al vocii care oscileaza de la soapta la fermitate si risete isterice. Exceptionalitatea este una dintre caracteristicile principale ale membrilor acestei religii. „In scientologie, cind treci pe linga un accident, nu esti ca toti ceilalti oameni. Stii ca trebuie sa faci ceva pentru ca esti singura persoana din lume care poate ajuta", sustine ferm actorul.

In urma implicarii sale in raspindirea acestei noi doctrine religioase, o multime de fani s-au lepadat de Cruise si au facut chiar un site care-si propune sa arate ca actorul a luat-o razna. Tomcruiseisnuts.com are mai multe sectiuni cu citate cel putin bizare din Cruise, dintre care redam: „Mi-e teama sa cunosc oameni pe care ii admir. Daca nu sint destul de cool?" sau, referitor la scientologie, „Unii oameni, ei bine, daca nu le place scientologia, atunci... duceti-va dracu’! Pe bune! Duceti-va dracu’! Punct". Un institut de sondare a opiniei din Berlin a efectuat un studiu cu tema „Este Tom Cruise periculos din cauza afilierii sale cu Biserica Scientologica?", la care 47% dintre nemtii intervievati au raspuns „da" si 42% - „nu". In tari precum Germania, Franta, Belgia si Grecia, unde acest trend a luat foarte mare amploare, institutiile scientologice sint acuzate ca-si exploateaza financiar „enoriasii".

„Este responsabilitatea noastra sa educam oamenii si sa cream o alta realitate", spune Cruise. Toata lumea este de acord la partea cu educatia, care, pe termen lung, poate avea efecte benefice asupra realitatii in care traim. Problema e felul in care Cruise incearca sa ne convinga ca el are deja reteta pentru a aduce fericirea pe lume. Si daca o vrem si noi, trebuie sa-l urmam si sa cotizam. Pina acum l-au urmat peste 1,037 milioane de oameni.

Despre doctrina Bisericii Scientologice, pe www.cotidianul.ro/select