La 61 de ani, Sylvester Stallone a reusit sa se catere pe locul 2 in box office-ul american si se gindeste sa-i riste viata lui Rambo intr-o a cincea serie. Producatorii ar vrea sa o faca repede, pina nu devine septuagenar.Sylvester Stallone si-a gasit la batrinetevocatia umanitara. Foto: Reuters Dupa ce a luptat in primele trei „Rambo"-uri in Vietnam si Afganistan, pepinierele clasice in care cresteau in anii ’80 dusmanii Americii, criticii se asteptau sa-l vada in a patra serie pe Sylvester Stallone scotindu-l de barba pe Osama bin Laden de prin vreun cort din Orientul Mijlociu. Regizorul si coscenaristul Stallone duce insa actiunea in Myanmar, pentru care foloseste pe tot parcursul filmului vechea denumire de Burma. „M-am gindit: Hai sa fiu putin responsabil. Hai sa vorbesc despre ceva care chiar se intimpla. (…) Simt acum ca e o poveste grozava. Nimeni nu stie de Burma. Burma e intr-o situatie terifianta…E cel mai lung razboi civil din lume - 60 de ani - impotriva acestor tarani si e ingrozitor. Nu e doar razboi civil. Acolo exista tortura, canibalism, copii ingropati de vii - cea mai ingrozitoare situatie de pe planeta", i-a spus Stallone lui Matt Lauer de la NBC. A.O. Scott de la „New York Times" constata ca in cea de-a patra serie, numita simplu „Rambo", Stallone capata inclinatii ONG-iste: „Nu mai e avatarul insingerat al mindriei americane ranite, pare mai inclinat spre interventia umanitara: un om-ONG cu o maceta. Oare va aparea in Darfur data viitoare?". Filmul, care a fost lansat weekendul trecut atit in Statele Unite, cit si in Romania, il gaseste pe Rambo cel batrin locuind intr-un satuc thailandez - pelicula este realizata in Thailanda - de la granita cu Birmania. Prinde serpi veninosi ca sa-i vinda, conduce o barca lunga si pare cam deprimat si nedispus sa salveze pe nimeni de violentele strigatoare la cer care se petrec la o aruncatura de bat. Rambo este cu greu scos din indiferenta de citiva misionari care-i cer ajutorul pentru a ajunge pe riu la kareni, grupul etnic persecutat de birmanezi, carora misionarii trebuiau sa le duca medicamente si biblii. Nu la mult timp dupa ce ii lasa la destinatie sa-si vada de misiunea lor pasnica de salvare, Rambo afla ca acestia au fost capturati de trupele birmaneze, care ii tin ostatici, si porneste, impreuna cu niste mercenari, sa-i recupereze. Stilul singeros in care Rambo se bate cu ticalosii in anii ’80 are acum upgrade-uri din tot bagajul de atrocitati recente ale umanitatii, dar Rambo, care, in ciuda legii firii, devine tot mai performant la batrinete, scapa cu bine din toate ororile. „Baietii rai de acum fac Vietcongul din al doilea «Rambo» sa semene cu luptatorii de paintball de weekend. «Rambo» este, in timpul destul de scurt in care se desfasoara, o baie de singe, punctata ocazional de dialoguri stingace. Are atitea decapitari, mutilari si ciopirtiri cit sa rivalizeze cu «Apocalypto»", scrie A.O. Scott de la „New York Times".

De fapt, scenele sint atit de dure incit pina si Stallone s-a mirat ca filmul a primit un rating ce le permite tinerilor de pina la 17 ani sa-l vada, ce-i drept, insotiti de un adult. „Nu mi-a venit sa cred. Copiii sint macelariti cu baioneta. Mi-am zis: filmul nu va trece niciodata (de Motion Picture Asociation of America, organismul care acorda ratinguri pentru filme - n.r.). Le-am prezentat filmul, zicindu-le: «Asta e ceea ce se intimpla acum». Si daca vrem sa facem ceva responsabil, nu trebuie sa-l diluam", a declarat Stallone intr-un interviu. Intr-un altul, actorul a precizat ca s-a temut pentru viata sa si a echipei in timpul filmarilor. „Au existat o serie de amenintari la adresa noastra… Au existat amenintari teribile cu moartea. De obicei, cind stai pe platoul de filmare sau la hotel, esti in siguranta. Dar ma temeam pentru cei care calatoreau incoace si incolo, pentru ca li se puteau intimpla diverse lucruri."

Violentele exagerate din film nu au tinut spectatorii departe de „Rambo", care a ajuns weekendul trecut pe locul 2 in box office-ul american, cu incasari de aproximativ 18,2 milioane de dolari, fiind intrecut de „Intilnire cu spartanii", care a incasat 18,7 milioane de dolari. Iar acum Stallone se gindeste la o continuare. „Fata lui arata ca o bucata de granit prost prelucrata, iar felul in care joaca e doar un pic mai expresiv de atit, dar omul isi termina treaba. Bine a revenit!", il saluta criticul de film de la „New York Times".

Sylvester Stallone recunoaste ca a luat steroizi. Detalii pe www.cotidianul.ro/select