UE mai lasa ca niciodata
Strategia NATO trebuie rediscutata la Bucuresti pentru ca aceasta alianta militara e mai supusa disparitiei ca niciodata. Primirea in randul NATO a unor tari numai pe criterii politice a fost o greseala fatala
UE mai lasa ca niciodata
Strategia NATO trebuie rediscutata la Bucuresti pentru ca aceasta alianta militara e mai supusa disparitiei ca niciodata. Primirea in randul NATO a unor tari numai pe criterii politice a fost o greseala fatala. NATO s-a transformat dintr-un garant militar intr-unul economic. Odata intrati in NATO ratingul economic de tara de incredere d.p.d.v. economic s-a ridicat, insa acest fapt nu a adus nimic nou si nici o imbunatatire d.p.d.v. al sigurantei strategice.
Vacanta NATO-ului de 17 ani a fost perturbata numai de balbaiala Kosovo. Acum, aceasta vacanta va costa NATO-ul prin pierderea unor pozitii militaro-strategice care nu vor mai putea fi recuperate cel putin cinci decenii de-acum incolo. Diplomatia ruseasca functioneaza precis ca un ceas elvetian. Rusii tac si fac. Americanii propun dezbateri si asteapta raspunsul sondajelor de opinii. (...) Diplomatia rusa a aplicat dintotdeauna o regula din sah care a dat intotdeauna cele mai bune rezultate: stai cuminte pana cand adversarul greseste.
Inamicul cel mai greu al unei armate este democratia. Asa au disparut cele mai mari imperii ale lumii. Capii armatei americane sunt prezenti in fiecare saptamana la audierile Senatului fiind descusuti in cele mai mici detalii. Politicienii pretind armatei informatii dintre cele mai "secrete". Altfel? "No more greens fo you!" Ce face armata? Inventeaza conflicte, aproximeaza dezastre, cere mila. In tot acest timp Rusia, acest dragon imens actioneaza si-si faureste scutul visat de americani nu prin sofisticariile tehnico-stiintifice, ci prin mutari de granite si ignorari de tratate.
Ce sanse mai avem noi ca tara in tot acest taifun diplomatic si militaro-strategic decat sa stam pe la usi si sa ne uitam pe gaura cheii? Libertatea si siguranta Romaniei au fost intotdeuna un paradox care s-a rezolvat temporar intre doua pahare cu whisky si vodca.
HERUT


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.