Saminta nemuririi, descoperita recent de oamenii de stiinta americani cu ajutorul drojdiei, o sa tina toti filozofii din veacurile urmatoare cu degetul la frunte. La putin timp de la descoperire, un poet, Emil Brumaru, si un comedian, Toni Grecu, vorbesc despre micile placeri si neplaceri pe care ni le va face nemurirea.

PRO • Toni Grecu, comedian

Nemuritor, dar bogat „Daca as fi nemuritor, as vrea sa fiu pensionar, pina se satura statul sa-mi plateasca pensie, o placere. Nemurirea e interesanta cu o singura conditie: sa-ti pastrezi intacta vitalitatea, altfel n-are nici un haz. Ca sa fii o uscaciune nemuritoare, sa rida la infinit aia tineri de tine e un blestem. Depinde cum pui problema: ramii inghetat in proiect ca la 20 de ani sau ca la o suta de ani? Daca as ramine nemuritor pe la 30 de ani deja suna bine, dar barbatii sa fie nemuritori, iar femeile muritoare, sa nu fie aceleasi ca te plictisesti. Cel putin zeii in «Legendele Olimpului» nu pareau ca se plictisesc. Lor le placea sa faca copii pe pamint cu femei frumoase in general. Asa ar trebui sa fie si nemurirea: sa fim undeva si, cind avem nevoie de o gagica, sa dam repede fuga pe pamint si in urma noastra sa se nasca o legenda. Sa fii nemuritor, dar cu o singura conditie: sa fii nemuritor bogat ca, daca esti nemuritor sarac, ce blestem mai mare sa ceri? Iar daca stiinta va gasi acel elixir al vietii vesnice, poate reuseste sa gaseasca o metoda prin care sa ne alegem si tara in care sa ne traim viata vesnica, pentru ca e destul de greu sa traiesti o viata in Romania, d-apoi sa fii nemuritor in Romania?"

CONTRA • Emil Brumaru, poet

Harem etern, un infern „In mod sigur s-ar intimpla o debandada ciudata. Am impresia ca am amina mereu, am spune: «Dle, am timp sa fac asta, daca tot nu mai mor, pot sa ma indragostesc peste 300 de ani, prima iubire, care e importanta, pot s-o am si la o mie de ani sau pot s-o astept pina la 7.000 de ani, iar pe ultima nici n-o s-o mai am, ca traiesc la infinit, as rata-o. Cred ca n-as mai citi asa lacom, as aduna vrafuri imense de carti pe linga mine: «Las’ ca o sa le citesc eu!». As amina sa scriu, ca doar am timp, nu? Nemurirea ar imobiliza lumea. Cred ca n-ar mai fi Opere Complete, ca nu se poate, ar fi Opere Infinite. Cimitirele ar disparea si cu cele vechi ce vom face? Vor deveni asa un loc de pelerinaj: «Uite, domne, pe vremea cind astia mureau!». Cred ca biserica n-ar fi de acord cu nemurirea. Tu, nemuritor, te rogi la alt nemuritor? Nu intra in dogma crestina problema asta a nemuririi omului. Parintii nostri, copiii nostri traiesc infinit, am fi contemporani cu stra-strabunicii nostri. Ne-am lafai in iubiri infinite, plus ca, traind toate iubitele la nesfirsit si noi la nesfirsit, ar fi un balamuc, sa ai pe capul tau un harem etern, ar fi cam infernala chestia. Mereu sa se intilneasca si sa te birfeasca, sa te arunce pe geam si tu sa cazi in picioare si sa strigi «Sint nemuritor! Sa mai agat una!»."Foto: Reuters Cit timp mai avem pina la nemurire? Descoperirea oamenilor de stiinta de la Universitatea Carolina de Sud combina manipularea genetica si cea alimentara si permite organismelor simple, cum ar fi drojdia, sa traiasca de zece ori mai mult. Testata in prezent la soareci, tehnica le sporeste acestora viata cu pina la o treime. Efecte importante ale acestei descoperiri se vor vedea in 10-20 de ani. Pentru inceput, speranta de viata va putea fi prelungita pina la 130 de ani. Inmultirea cu zece va fi posibila, insa nu in timpul vietilor noastre, dar peste 200 de ani nemurirea ar putea deveni realitate.