V-ati plictisit sa va stringeti centurile si curelele ca un corset in jurul taliei in speranta de a va apropia de tendintele sezonului? Vestea buna din aceasta primavara este ca moda propune astazi un alt model decit talia strangulata: forma balon, ovala sau ovoidala. Puloverele larva prezentate de Yves Saint Laurent, pelerinele umflate ale Stellei McCartney, rochiile si fustele gogosar de la Louis Vuitton si Alexander McQueen: iata formele care predomina in acest sezon, in care corpul se ascunde si se pierde in haine de proportii hiperbolice. Dupa promovarea fara compromisuri a unei siluete cu forme bine marcate in ultimul an, acesta este primul semn al unei schimbari de directie. Totusi, aceasta schimbare nu vine cu nimic complet nou: de-a lungul ultimului secol, forma rotunda a devenit deja un repertoriu banalizat al modei.

La inceputul secolului, Paul Poiret remodela chimonoul, dind nastere celebrei sale haine Confucius, care avea marele avantaj de a putea fi purtata fara corset. In anii ’20, acest look de „butoi" (o denumire nu prea flatanta, intr-adevar) ascundea deja soldurile si talia in numeroase colectii, inclusiv cele Chanel. Dar cel care a reusit sa atraga atentia a fost Cristobal Balenciaga, prin stilul pe care il propunea. El nu ezita sa puna corpul in plan secund, incercind sa creeze el insusi o silueta deasupra. Aceasta idee a fost impartasita si de Hubert de Givenchy, si de Yves Saint Laurent, pina in anii ’60, cind corpul isi recapata formele clasice.

Amplitudinea si volumele exagerate vor fi reintroduse in vestimentatie in jurul anilor ’80, o data cu aparitia in scena a creatorilor japonezi Issey Miyake, Yohji Yamamoto si Rei Kawakubo.

Aceasta ideologie a hainelor care nu corespund morfologiei corpului revine bineinteles in actualitate astazi. Linia rotunda isi gaseste astfel ecoul in vestiarele de prêt-à-porter datorita tricotajelor XXL propuse de Sonia Rykiel si de Giles Deacon. Singura problema este ca aceasta forma balon a fost creata in principiu pentru a imbraca siluetele cele mai fine. Deci daca nu aveti picioare de 1,80 (singure!) si gambe fusiforme, nu incercati asa ceva acasa. Moda este plina de nedreptati XXL!