Liderul gruparii infractionale specializate in furturi de si din bancomate, precum si alti patru complici ai acestuia, au fost arestati, iar alti patru membri ai retelei au fost dati in urmarire generala.
Gheorghe Cozma, numit si "Mafiotul", es
Liderul gruparii infractionale specializate in furturi de si din bancomate, precum si alti patru complici ai acestuia, au fost arestati, iar alti patru membri ai retelei au fost dati in urmarire generala.
Gheorghe Cozma, numit si "Mafiotul", este un recidivist care a mai fost acuzat de furt calificat. In ciuda faptului ca membrii retelei nu aveau nici un fel de pregatire in domeniu, acestia au decuplat unele sisteme de securitate, fie video fie electronice. Multi dintre acestia au fost surprinsi de camerele de luat vederi ale unor cazinouri bucurestene, o parte din banii furati din bancomaturi fiind pierduti la jocurile de noroc.
Liderul gruparii si alti patru complici ai acestuia au fost arestati, iar alti patru membri ai retelei sunt dati in urmarire generala. Aproximativ 20 de persoane sunt vizate in cazul furturilor de si din bancomate, insa exista indicii ca numarul celor care au actionat sub comanda lui Cozma este cu mult mai mare. In urma anchetei a reiesit ca Gheorghe Cozma avea la dispozitie mai multe echipe de spargatori pe care le folosea prin rotatie la comiterea infractiunilor. In prezent nu se stie cu exactitate numarul total al infractiunilor comise de aceasta grupare, avand in vedere ca ancheta este la inceput si ca pe langa bancomate, erau vizate seifuri ori case de bani ale unor societati comerciale, dar si persoane care ridicau diferite sume de bani de la banci. Exista informatii potrivit carora reteaua a "operat" si in Spania si Italia, insa acest lucru va fi stabilit cu certitudine in timpul anchetei.
Ridicati de mascati
Vanatoarea "Mafiotului" si a oamenilor sai a inceput in urma cu doua luni, dupa ce un bancomat a fost furat din sediul unei banci din cartierul Crangasi. Avand in vedere ca jaful s-a desfasurat in numai cinci minute, timp in care aparatul a fost scos din perete si urcat intr-o masina, anchetatorii si-au dat seama ca autorii nu erau la prima actiune. Pe fir a intrat serviciul secret al Ministerului de Interne. Timp de doua luni, o parte din membrii gruparii, care numara peste 20 de persoane, au fost filati. Iar in momentul in care anchetatorii au adunat suficiente probe, s-a trecut la actiunea in forta. Joi, trupele speciale ale Politiei au facut noua perchezitii la domiciliile suspectilor, 15 persoane fiind aduse la politie pentru audieri. Astfel, liderul gruparii si alti patru complici ai acestuia, au fost arestati, iar alti patru membri ai retelei au fost dati in urmarire generala. Mandatele de arestare pentru cei cinci au fost emise dupa ce anchetatorii au dovedit implicarea acestora in furtul bancomatului Bancii Raiffeisen din Crangasi, in tentativa de furt a altui bancomat dintr-un sediu al unei bancii din Sectorul 1, in spargerea unei Agentii Loto de pe Calea 13 Septembrie, in tentativa de spargere a unui oficiu postal de pe Calea Crangasi si in cazul jafului unui magazin de telefoane mobile. Liderul retelei, "Mafiotul", are antecedente penale, fiind condamnat pentru o talharie prin metoda "La secunda", adica talhariile care se petrec la semafor, fie prin spargerea geamului unei portiere, fie prin deschiderea usilor neasigurate ale autovehiculelor vizate, pentru ca totul se petrece intr-un timp foarte scurt.
Comisarul-sef Mihai Pitulescu, seful Serviciului de Investigatii Criminale, a declarat ca gruparea folosea in timpul jafurilor masini puternice, neinmatriculate, precum si arme ori substante paralizante pentru imobilizarea celor care opuneau rezistenta. Pitulescu a mai spus ca brigazile acestei grupari au actionat si in Prahova, Dambovita, Teleorman, Arges, Ilfov, Ialomita si Valcea. Chestorul Lucian Guran a precizat, citat de NewsIn, ca gruparea a profitat de slabiciunile sistemelor de securitate ale societatilor jefuite. Acesta a mai anuntat ca politia a dispus o reverificare a sistemelor de securitate la societatile comerciale sau bancare. (Bogdan GALCA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.