Devalorizarea leului in raport cu alte valute a ajuns prilej de capatuiala pentru patronii caselor de schimb din Bucuresti. Cele mai mari tunuri se dau dupa ora 18.00 si in weekend, cånd nu lucreaza bancile.

Masinile automate de schimb valutar, pe care le pun la dispozitia clientilor tot mai multe banci, au devenit inamicul numarul 1 pentru valutisti. Aparatele au program non-stop, iar cursul oferit de acestea este de multe ori mai avantajos. In timp ce diferentele de curs intre vanzarea si cumpararea unei valute la casele de schimb cresc cu nesimtire dupa ora pranzului sau in zilele libere, cursul oferit de banci ramane mult mai avantajos. Din pacate insa, cel putin in zonele aglomerate, aparatele bancare de schimb valutar sunt mai mereu defecte, suspendate temporar sau golite de bani. In momentul in care masina bancii si-a sistat activitatea, speculantii umbla vizibil la cursul de schimb.

Defectiune cu „complicitatea“ bancii
Aparitia serviciilor bancare de schimb valutar non-stop a lovit serios in valutisti. Acestia din urma erau obisnuiti sa speculeze anumite momente din zi si nu sa-si atraga cli entii folosind un curs avantajos, asa cum se face peste tot in lume. O casa de schimb care s-a trezit vecina cu o astfel de masinarie a fost practic sortita falimentului. Culmea insa, valutistii au gasit rapid solutii pentru a-si rezolva problema.
Surse din mediul bancar au declarat pentru „Gardianul“ ca anumiti directori de banca ar fi motivati de valutisti pentru a nu tine operativa masinaria de schimb valutar pe tot parcursul unei zile.