Premierul a raspuns acid Comisiei Europene, care a tras un semnal de alarma cu privire la deficitul bugetar al Romaniei.Premierul contreaza Comisia Europeana: Trebuiesa investim cit mai mult, nu cit mai putin Guvernul va utiliza la maximum plafonul deficitului bugetar de 3% din PIB si nu va renunta sa finanteze proiecte de dezvoltare a infrastructurii, a mediului si agriculturii pentru a reduce decalajul dintre Romania si celelalte state membre ale UE, a declarat ieri premierul Calin Popescu Tariceanu. „Interesul tarii mele este ca, in aceasta perioada, sa ne dezvoltam cit mai mult pentru a recuperara decalajul. Este evident ca voi incerca sa utilizez la maximum deficitul sau plafonul de deficit bugetar disponibil, de 3%. Nu pot sa-mi permit sa merg cu deficite mai mici cind exista o nevoie imperioasa de dezvoltare a infrastructurii si de lucrari pe domenii precum mediul si agricultura", a spus Tariceanu. El a aratat ca filosofia Executivului este una a dezvoltarii si investitiilor, in care posibilitatile existente sa fie utilizate la maximum in cadrul Acordului de la Maastricht privind deficitul bugetar. Comisia Europeana (CE) considera ca este improbabil ca Romania sa echilibreze bugetul pina in 2011 si cere reduceri mai ample ale deficitului in 2008 si in anii urmatori, potrivit unui proiect al CE de evaluare a programului fiscal pe termen lung al autoritatilor de la Bucuresti. Comisia anticipeaza ca, in lipsa unei modificari de strategie din partea Guvernului roman, deficitul bugetar va ajunge in acest an la 3,2% si la 3,9% in 2009.

„Ma intereseaza mai putin ce spun ei. Avem capacitatea sa gestionam deficitul si voi merge tot timpul pe cit ne putem permite, la maximum, pentru ca am interesul sa investim cit mai mult, nu cit mai putin", a raspuns Tariceanu opiniilor Comisiei. Potrivit Tratatului de la Maastricht, Romania trebuie sa controleze inflatia si sa reduca deficitul bugetar sub 3% din Produsul Intern Brut pentru a adopta moneda euro. „In pofida unei cresteri economice de peste 6%, Romania a inregistrat anul trecut un deficit bugetar de 2,9% din PIB, iar situatia nu se va modifica in 2008 si 2009, potrivit sursei europene citate de Reuters. Bugetul general consolidat a inregistrat la finele anului trecut, calculat dupa metodologia romaneasca, un deficit de circa 2,4% din PIB.

Pentru anul acesta, prin Legea bugetului, a fost fixat un deficit de 2,8%. Guvernul ar putea aproba, pina in luna martie, o rectificare de buget, aceasta fiind ocazia ca deficitul bugetar sa fie urcat la 3% din PIB. Totodata, Executivul va trimite Comisiei Europene o scrisoare cu o serie de masuri pentru a demonstra tinerea sub control a deficitului in 2008, a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

Probleme la stabilitatea preturilor Romania trebuie, totodata, sa ia masuri pentru incetinirea inflatiei, mai spune Comisia. Inflatia medie din Romania a ajuns anul trecut la 4,8%, iar Guvernul si Comisia Europeana anticipeaza ca in 2008 va accelera la 5,6-5,7%, potrivit Reuters. Inflatia de la finele anului 2007 a urcat la 6,57%, cu 1,5 puncte peste intervalul tintit de BNR, potrivit datelor Institutului National de Statistica. In cel mai recent raport asupra inflatiei, din luna noiembrie 2007, banca centrala a revizuit in crestere cu 0,6 puncte prognoza de inflatie pentru 2008, la 4,3% pe an.