"Societe Generale se afla intr-o situatie de criza", a declarat Christine Lagarde intr-un interviu pentru postul de televiziune LCI, preluat de Reuters, transmite Mediafax. Banca franceza a descoperit, pe 24 ianuarie, o serie de tranzactii neautoriza
"Societe Generale se afla intr-o situatie de criza", a declarat Christine Lagarde intr-un interviu pentru postul de televiziune LCI, preluat de Reuters, transmite Mediafax. Banca franceza a descoperit, pe 24 ianuarie, o serie de tranzactii neautorizate efectuate de unul dintre traderii sai, care a cauzat institutiei de credit, cu o vechime de 144 de ani in sectorul financiar, pierderi de 4,9 miliarde de euro.
Jerome Kerviel, un trader incepator, in varsta de 31 de ani, a fost eliberat de politia franceza dupa ce a fost supus unor investigatii, dar ramane sub supraveghere, intrucat procurorii nu au reusit, luni, sa ii convinga pe judecatori sa continue ancheta, dupa plasamentele frauduloase pe piata de capital. Traderul, care a recunoscut incalcarea reglementarilor bancare, dar a acuzat si alti colegi de practici similare, a fost acuzat de fals, abuz de sistemul computerizat si incalcarea increderii.
"Intr-un moment dificil, membrii Consiliului de conducere urmeaza sa decida daca persoana din functia de conducere este cea mai indicata pentru a carmui vaporul intr-un timp in care acesta se clatina un pic, sau daca este cazul sa fie schimbat capitanul", a spus Lagarde. Comentariile lui Lagarde sporesc presiunile asupra presedintelui Societe Generale, Daniel Bouton, in sensul unei demisii. Bouton a incercat, saptamana trecuta, sa se retraga de la SocGen, dar Consiliul de conducere i-a solicitat acestuia sa isi pastreze pozitia. El a spus, la inceputul saptamanii, ca propunerea sa de demisie este in continuare valabila, indicand ca este constient de instabilitatea pozitiei sale. Retragerea lui Bouton ar conduce la aparitia unei noi probleme, si anume succesiunea la conducerea bancii. Imaginea celui mai probabil succesor, Jean-Pierre Mustier, seful diviziei de investitii, unde a lucrat si Kerviel, a fost de asemenea afectata de situatia de criza.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.