In fruntea absentilor de la vot este deputatul Crin Antonescu (PNL), cu o activitate 0%Institutul pentru Politici Publice a demonstrat ieri statistic cum PSD a inceput sa sprijine guvernarea PNL imediat ce PD a parasit Executivul. Intr-un studiu inti
In fruntea absentilor de la vot este deputatul Crin Antonescu (PNL), cu o activitate 0%Institutul pentru Politici Publice a demonstrat ieri statistic cum PSD a inceput sa sprijine guvernarea PNL imediat ce PD a parasit Executivul. Intr-un studiu intitulat "Activitatea parlamentarilor in sesiunea septembrie-decembrie 2007", IPP a aratat cum s-au pozitionat principalele trei formatiuni politice in cadrul Legislativului.
Optiunile comparate de vot s-au situat in sesiunea din primavara anului 2007 pentru PSD+PNL contra PD la un procent de 44,23%, iar in sesiunea de toamna la 41%. Pentru PSD+PD contra PNL, in sesiunea de primavara s-au situat la un procent de 15,38%, iar in sesiunea de toamna la 25,47%.
Pentru PNL+PD contra PSD optiunile de vot s-au situat in sesiunea de primavara la un procent de 6,92%, iar in sesiunea de toamna la 9,32%. Din datele mentionate mai sus reies cu claritate voturile similare dintre PSD si PNL la Senat si distantarea celor doua partide fata de PD atat in sesiunea de primavara, cat si in cea de toamna. Optiunile de vot comparate la Camera Deputatilor s-au situat in sesiunea de primavara pentru PSD+PNL contra PD la 22,78%, iar in toamna la 21,95%. Pentru PSD+PD contra PNL in primavara optiunile de vot s-au situat la 22,10%, iar in sesiunea de toamna la 15,61%. In cazul PD+PNL contra PSD s-au situat la 33% in primavara si la 42,44% in sesiunea de toamna.
Desi, la o prima citire, rezultatele par mai greu de interpretat, cateva remarci pot fi totusi formulate. Prima ar fi ca situatia de la Camera Deputatilor este foarte diferita de cea de la Senat. Daca la Camera s-a inregistrat o similitudine a voturilor intre PNL si PD in ciuda incheierii perioadei de parteneriat la guvernare, la Senat, PNL a votat in general similar cu principalul partid de opozitie, PSD. In domeniul Justitiei, remarcam faptul ca, la Senat, liberalii au votat in general asemanator cu social-democratii. Social-democratii si liberalii au votat la fel in domeniul administratiei publice.Hrebenciuc si Antonescu, in topul absentilorIn topul deputatilor care au absentat cel mai mult de la voturi este Crin Antonescu (PNL), care, conform datelor culese de pe pagina de Internet a Camerei Deputatilor, nu a participat la niciun vot in intreaga sesiune parlamentara din septembrie-decembrie 2007. Alaturi de Crin Antonescu, in acelasi clasament al absentelor se situeaza alti lideri precum Viorel Hrebenciuc (PSD) si Varujan Pambuccian (minoritati), dar si un numar ridicat de parlamentari independenti. Deputatul cu cel mai ridicat procent de prezenta la vot este liberalul Gheorghe Gabor, care a fost prezent la 98,92% din voturi. Pozitiile doi si trei sunt ocupate de independentii Claudius Zaharia si Corneliu Momanu.La Senat, mai rau decat la Camera DeputatilorIn cazul absenteismului la vot la Senat, cel care a inregistrat cel mai inalt grad de absenteism este Octav Cozmanca (PSD), urmat de Mircea Geoana (presedintele PSD) si Corneliu Vadim Tudor (presedintele PRM), urmat de alti senatori precum Vaile Blaga (PD) sau Marko Bela (presedintele UDMR).
In ceea ce-i priveste pe senatori, fruntasii clasamentului prezentei au un procentaj ceva mai scazut decat al deputatilor. Senatorul cu cea mai mare prezenta la vot este independentul Mihai Tabuleac, cu 95,86%. El este urmat de Gheorghe David (PD) si Ivan Cismaru (PD).In plen, PC nu prea a participat la votParlamentarii cu cea mai scazuta rata a prezentei la voturile in plen au fost parlamentarii din grupul PC, cu un procent de 49,05%, si cei independenti, cu 49, 78%. Din perspectiva prezentei la vot pe partide, cei mai activi au fost membrii PNL care au inregistrat o prezenta medie de 67,72%. Pe locul secund se afla cei de la UDMR, cu 64,23%, prezenta celor 2 partide pe primele doua locuri fiind explicabila prin prisma dorintei parlamentarilor lor de a sustine proiectele Guvernului din care aceste partide fac parte.
In ceea ce priveste prezenta la vot pe circumscriptii (calculat insumat pe deputati si senatori), cele mai slab reprezentate circumscriptii, referitor la vot, sunt Ilfov-Mehedinti si Ialomita. Cei mai activi parlamentari s-au dovedit a fi parlamentarii de Covasna, Alba si Salaj.Deputatii nu au intrebari pentru GuvernDeputatii care nu au avut de pus nicio intrebare Guvernului, potrivit IPP, sunt in numar de 51. Printre deputatii care nu au avut de adresat nicio intrebare sau interpelare fata de Guvern se numara nume cunoscute ale vietii politice precum Viorel Hrebenciuc (PSD ), Bogdan Olteanu (PNL), Cosmin Gusa (independent), Gheorghe Albu (PD), Corneliu Ciontu (PC) si Seres Denes (UDMR).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.