Astazi avem sarbatoare cu cruce rosie, fiind ziua celor Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur. Biserica a hotarat sa fie praznuiti impreuna, pentru a se arata ca sunt egali in sfintenie.

Se isc

Astazi avem sarbatoare cu cruce rosie, fiind ziua celor Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur. Biserica a hotarat sa fie praznuiti impreuna, pentru a se arata ca sunt egali in sfintenie.

Se iscasera dispute in sanul Bisericii intre credinciosi, care puneau mai presus ba pe unul, ba pe altul dintre cei Trei Ierarhi. "Sunt egali si la fel de mari in toate privintele, prin puternicele lor personalitati luminand secolul al IV-lea si celelalte secole pana la sfarsitul veacurilor. Prin ei, Biserica cinsteste cele mai frumoase virtuti. Sunt la fel de mari, sunt unici. Au ales sa-L slujeasca pe Hristos din copilarie.

Viata si activitatea lor stau marturie la temelia Bisericii, au implinit in mod desavarsit teoria cu practica. Sfintii Trei Ierarhi sunt tipul ideal al studentului teolog. Eu nu stiau decat drumul scolii, al bisericii si al bibliotecii'', remarca parintele Dan Toader, profesor de Dogmatica, de la Seminarul Teologic Ortodox din Bucuresti.

VIETILE. Sfantul Vasile (330-379) a fost unul din cei mai mari teologi ai "veacului de aur'', provenind dintr-o familie credincioasa, cu zece copii. A infiintat prima manastire de calugari, a pus bazele a mai multor institutii de asistenta sociala: azil, ospatarie, casa pentru reeducarea fetelor decazute, scoli tehnice, spital pentru tot felul de boli, inclusiv leprosi. Are o impresionanta opera teologica scrisa si ne-a lasat varianta unei Sfante Liturghii.

Sfantul Grigorie Teologul (329-390) s-a nascut in Capadocia. In anul 362, la dorinta comunitatii crestine din Nazianz, dar, contrar voii sale, a fost hirotonit preot de tatal sau. In anul 372, Sfantul Grigorie a fost ales episcop de Nazianz.

Numele de Teologul i s-a atribuit datorita celor "Cinci Cuvantari Teologice'' tinute la Constantinopol in care a expus si aparat invatatura despre Sfanta Treime. Sfantul Ioan Gura de Aur (347-407), al Constantinopolului, este cunoscut mai ales datorita sfintei Liturghii pe care ne-a lasat-o si care se oficiaza in cea mai mare parte a anului bisericesc. A fost cel mai mare predicator al vremii sale si poate al tuturor timpurilor, fiind supranumit si Gura de Aur. Particele din Sfintele sale moaste se afla la Patriarhie, la Schitul Darvari si in alte biserici din tara noastra.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.