Romania a trimis Comisiei Europene spre avizare 95 de proiecte cu o valoare totala de aproximativ 1,2 miliarde de euro.

Autoritatile romane au transmis Comisiei Europene spre avizare 90 de proiecte de dezvoltare regionala care totalizeaza 700 de milioane de euro si cinci proiecte de mediu de aproape 550 de milioane de euro, a declarat Eugen Teodorovici, secretar de stat in Ministerul Economiei si Finantelor. „In acest an vor incepe 90 de proiecte de dezvoltare regionala in valoare de 700 de milioane de euro, bani ce vor fi distribuiti in infrastructura, adica in canalizari, drumuri. Important este sa se acceseze cit mai mult fondurile europene. Conteaza mult impactul pe care aceste proiecte il pot avea asupra mediului regional si asupra economiei locale", a declarat Eugen Teodorovici.

El a precizat ca pentru proiectele de mediu este asteptat un aviz din partea Comisiei Europene in luna februarie, urmind ca acestea sa fie lansate la jumatatea anului. Potrivit lui Teodorovici, pe sectorul de transporturi sint proiecte foarte mari ca valoare care urmeaza sa fie transmise CE in primul trimestru al acestui an. „Daca am trimite Comisiei, in primul trimestru, zece proiecte pe transporturi, cu exceptia celor pentru autostrazi, valoarea lor ar depasi un miliard de euro", a spus secretarul de stat.

Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a declarat ca institutia pe care o conduce va transmite Comisiei, in lunile mai-iunie, primele proiecte de finantare din fonduri structurale a constructiei tronsoanelor de autostrada. Lista proiectelor majore trimise la Bruxelles prevede reabilitarea si extinderea sistemelor de apa si apa uzata in judetele Giurgiu, Calarasi, Tulcea, Cluj, Salaj si in regiunea Turda-Cimpia Turzii, proiecte in valoare totala de 558.482.267 de euro.

Autoritatile si-au stabilit ca tinta pentru acest an absorbtia de fonduri structurale de aproape 2,5 miliarde de euro, din care pina la 800 de milioane de euro pentru agricultura, iar un miliard de euro pentru proiecte de preaderare si postaderare, a precizat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.