CONSUM - Oferta de hran,a s,an,atoas,a se diversific,a, iar pia,ta are un poten,tial uria,s de cre,stere
La doar cativa ani de la certificarea primului produs ecologic, Romania se poate mandri cu peste 280 de alimente "pure". Consumul autoht

CONSUM - Oferta de hran,a s,an,atoas,a se diversific,a, iar pia,ta are un poten,tial uria,s de cre,stere
La doar cativa ani de la certificarea primului produs ecologic, Romania se poate mandri cu peste 280 de alimente "pure". Consumul autohton de produse ecologice s-a dublat in ultimii 2-3 ani, dar este inca foarte mic: circa 10 milioane de euro.

In anul 2000 in Romania se obtinea primul produs ecologic: triticum spelta (un sortiment de grau pentru paste). In 2001 aparea cel de-al doilea produs, de data aceasta "procesat": un sortiment de branza telemea. In 2008, Romania se mandreste cu peste 280 de produse agricole si alimentare bio: miere de albine, polen, propolis, fructe de padure, branzeturi si cascavaluri din lapte de oaie si vaca, ulei din floarea-soarelui, rapita si soia, legume si fructe proaspete, conserve de legume, verdeturi, suc de mere, struguri, vin, paste fainoase, ceaiuri, paine, fulgi de cereale, faina, oua, lapte, orez, fructe uscate, lapte de soia, branza tofu si pate vegetal din soia, ciuperci sau napolitane. Pe langa acestea, pe piata se gasesc si peste 300 de produse eco din import: zahar brun, cafea, dulciuri, ciocolata, lapte de orez, biscuiti, ceaiuri, gem de fructe, sucuri.

COMERT. Romanii care vor sa incerce o dieta eco pot cauta aceste alimente in magazinele - mai mici sau mai mari - cu produse naturiste. De asemenea, in Bucuresti exista trei magazine Naturalia din care pot fi achizitionate alimente eco. Iar la Timisoara s-a deschis, la sfarsitul anului trecut, primul magazin dedicat exclusiv produselor ecologice din Romania - Biomarkt. Si in Salonta a aparut un mic magazin de profil - ABC alimente ecologice, iar sibienii beneficiaza de mai bine de un an de "serviciile" unei cooperative - Biocoop - unde lunea, miercurea si vinerea producatorii ecologici din zona isi vand produsele. Alimentele ecologice pot fi gasite si in reteaua de magazine angro Metro si Sell Gros, la Carrefour, Cora, Real, Univers'all, in supermarketurile Mega Image, Nic, Primavara, La Fourmi, G'market, Quick Deli, Ok, La Colt, Fonzi, dar si in magazinele Ki-Life, Croissant De Paris, Delicateria Traiteur si Aden. Si Billa a lansat pe piata un sortiment de paine bio. Din pacate, produsele bio nu sunt simplu de identificat pe rafturile marilor retaileri, pierzandu-se in multitudinea produselor conventionale. Si multi consumatori care ar vrea sa le incerce... se plang ca nu le gasesc. O solutie o reprezinta si cautarea produselor bio in magazinele online. Printre "pietele" virtuale se numara www.naturaland.ro, www.naturalmall.ro, www.bionatura.ro, www.naturashop.ro. De asemenea, exista si o bursa online destinata produselor eco, www.agricultura-ecologica.ro, insa cam duce lipsa de cereri si oferte actualizate, o parte dintre postari datand din 2005.

Consumul autohton de produse ecologice s-a dublat in ultimii 2-3 ani. Insa este estimat la doar vreo 10 milioane de euro, potrivit lui Ion Toncea, presedintele Federatiei Nationale de Agricultura Ecologica. Iar grosul produselor ajunge pe mesele europenilor, exporturile bio fiind estimate la circa 80 milioane de euro.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.