Vesti proaste pentru fumatorii din Romania. Incepand cu 1 ianuarie 2009 se va fuma in camere special amenajate, izolate complet si ventilate, destinate exclusiv fumatului. Cu alte cuvinte, orice institutie publica sau privata va fi obligata sa amena
Vesti proaste pentru fumatorii din Romania. Incepand cu 1 ianuarie 2009 se va fuma in camere special amenajate, izolate complet si ventilate, destinate exclusiv fumatului. Cu alte cuvinte, orice institutie publica sau privata va fi obligata sa amenajeze o incapere speciala pentru fumat, ventilata, cu scrumiere si extinctoare, iar cele care nu isi vor permite sa faca aceasta investitie se vor vedea nevoite sa interzica fumatul. Masura se refera la toate spatiile inchise, cu exceptia barurilor, discotecilor, restaurantelor si a altor spatii publice cu destinatie similara. Acestea din urma sunt obligate sa delimiteze spatiile pentru fumatori, dar noua ordonanta inlatura orice interpretare, prin includerea sintagmei „izolare completa”. Cu alte cuvinte, delimitarea va trebui realizata prin zid sau geam. Tot de la inceputul anului 2009 se va interzice publicitatea la tutun in toate spatiile publice sau prin materiale scrise sau vizuale destinate publicului, cu exceptia locurilor in care se comercializeaza aceste produse. Acest lucru a provocat reactia violenta a firmelor de publicitate, care vor pierde sume importante ce proveneau de la publicitatea pentr u tigari. Toate aceste masuri urmau sa intre in vigoare de la data de 1 iulie 2008, dar ministrul Eugen Nicolaescu a decis amanarea acestora pana la data de 1 ianuarie 2009, in urma unei dezbateri publice, la care au participat reprezentantii societatii civile si ai industriei tutunului. Ordonanta de modificare a legii pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun mai contine o alta prevedere care a suscitat dezbateri aprinse, si anume faptul ca nu se pot comercializa tigari pe o raza de 200 de metri de spitale si scoli.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.