Liderul PSD Mircea Geoana i-a adresat, miercuri, presedintelui Traian Basescu o scrisoare in care il acuza pe acesta ca, alaturi de "sustinatorii politici" din PD a blocat adoptarea votului uninominal si ca imparte cetatenii tarii in doua categorii in functie de interesul politic de moment.

Scrisoarea lui Geoana este un raspuns la scrisoarea privind votul uninominal adresata de catre Traian Basescu liderilor partidelor parlamentare.

Mircea Geoana reaminteste ca a fost primul lider care, in 2005, a sustinut in Parlament proiectul de vot uninominal.

"La vremea aceea, dumneavoastra ati fost un adversar al sistemului de vot uninominal, lucru exprimat in declaratii publice. Au fost cel putin doua momente in care dumneavoastra sau sustinatorii dumneavoastra politici din Partidul Democrat ati blocat adoptarea votului uninominal: atunci cand ati inventat un referendum pentru votul uninominal, cu sanse minime de validare, pentru a face in mod ostentativ si neconstitutional de fapt campanie in favoarea Partidului Democrat; atunci cand Partidul Democrat, alaturi de PNL, a votat in Comisia de Cod Electoral din Parlament impotriva proiectul PSD privind votul uninominal", ii scrie liderul PSD sefului statului.

El se declara convins ca, daca Traian Basescu si-ar fi dorit cu adevarat votul uninominal, acesta ar fi avut atunci capacitatea de a determina Partidul Democrat sa voteze proiectul PSD.

In opinia liderului social-democrat, singura solutie pentru a avea vot uninominal in 2008 este rezolvarea rapida a obiectiilor de neconstitutionalitate ridicate de Curtea Constitutionala ca urmare a solicitarii sefului statului.

Geoana afirma ca parlamentarii PSD vor actiona pentru gasirea unei solutii constitutionale, prin care toti membrii celor doua Camere ale Parlamentului sa fie alesi prin vot uninominal.

Citeste si:

"Sunt convins ca aceasta solutie corespunde exigentelor pe care cetatenii Romaniei le-au exprimat in repetate randuri. ªi, prin urmare, in primele saptamani de activitate ale Parlamentului, sunt convins ca aceasta solutie va fi adoptata de catre cele doua Camere", spune liderul PSD.

El il acuza pe seful statului ca, in scrisoarea adresata liderilor partidelor politice, continua sa imparta cetatenii tarii in doua categorii, in functie de interesul politic de moment.

"Acest tip de discriminare, care privilegiaza patru milioane de romani care au decis sa participe la referendum, pe care dumneavoastra ii considerati 'activi politic>>, in detrimentul celorlalti 16 milioane pe care alegeti sa ii ignorati, reprezinta o atitudine nepotrivita pentru presedintele Romaniei", afirma Geoana.

Presedintele Traian Basescu le-a trimis, marti, scrisori tuturor liderilor partidelor parlamentare, pentru a le cere sa sustina adoptarea votului uninominal majoritar in doua tururi de scrutin.

Conform acestora, presedintele Basescu saluta initiativa partidelor de a stabili ca prim obiectiv al sesiunii parlamentare adoptarea legii votului uninominal. El mentioneaza rezultatele referendumului din 2007 pentru introducerea votului uninominal majoritar in doua tururi de scrutin, care, in opinia sa, obliga partidele parlamentare sa isi asume vointa cetatenilor.

In finalul scrisorii, seful statului isi exprima speranta ca partidele nu vor desconsidera vointa cetatenilor si ca vor sustine sistemul de vot uninominal supus de el aprobarii populare, la referendum.

Presedintele Traian Basescu le-a trimis aceste scrisori liderilor partidelor parlamentare, dupa ce luni Birourile permanente reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor au decis ca legea uninominalului propusa de Guvern sa fie discutata de comisiile juridice. Este vorba despre legea pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament si care a fost contestata de seful statului la Curtea Constitutionala, ce a declarat neconstitutionale unele articole ale actului normativ. Termenul de finalizare a raportului Comisiilor juridice este pana joi, astfel ca saptamana viitoare legea poate fi suspusa votului plenului.
Mediafax