Dupa ce scriitorul a refuzat audierea, Colegiul CNSAS a decis ieri ca Cezar Ivanescu a fost colaborator al Securitatii.

Decizia CNSAS a fost luata cu majoritate de voturi, documentele de arhiva fiind foarte concludente, dupa cum au afirmat surse din institutie. Cezar Ivanescu (foto) face parte din conducerea filialei iesene a Uniunii Scriitorilor si, in aceasta calitate, verificarea s-a facut la cererea Consiliului Uniunii Scriitorilor, in urma unui simpozion din 2006 despre relatia dintre scriitori si Securitate.

Reactia scriitorului fata de decizia CNSAS a fost una de contraatac, declarind ca nu este o institutie „demna de incredere", sugerind ca unii dintre membrii sai au fost ofiteri. „Ar trebui sa arate livretul militar, sa vedem ce grad aveau", a spus Cezar Ivanescu.

Decizia de colaborare cu Securitatea in cazul Ivanescu vine dupa ce, in 2005, in scandalul prin care a fost deconspirat fostul presedinte al Uniunii Scriitorilor Eugen Uricaru, acesta s-a situat de partea acuzatului. Cezar Ivanescu, considerat de critici unul dintre cei mai importanti poeti romani contemporani, nu a fost membru PCR si s-a aflat pe lista USLA (Unitatea Speciala de Lupta Antitero) a celor care nu aveau voie sa se apropie de cuplul Ceausescu la mai putin de 100 de metri, dupa cum a sustinut in mai multe rinduri.

Prieten cu Nichita Stanescu si discipol al lui Marin Preda, Cezar Ivanescu a primit in 1999 Premiul national de poezie „Mihai Eminescu", iar in 2005 a candidat, fara succes, la functia de presedinte al Uniunii Scriitorilor. In prezent conduce Editura Junimea.