ABUZ - Fostii directori ai OCPI Tulcea si-au "tras" aproape toate lucrarile de cadastru edilitar
Mai multi cadastristi din Tulcea ii acuza pe Dan Staras si Ion Vasile, fosti directori in cadrul Oficiului de Cadastru Tulcea, de trafic de

ABUZ - Fostii directori ai OCPI Tulcea si-au "tras" aproape toate lucrarile de cadastru edilitar
Mai multi cadastristi din Tulcea ii acuza pe Dan Staras si Ion Vasile, fosti directori in cadrul Oficiului de Cadastru Tulcea, de trafic de
influenta. Cei doi, prin societatea pe care o controleaza din umbra, au pus mana pe 80% din lucrarile de cadastru imobiliar din judet, lucru confirmat chiar de catre OCPI Tulcea.

Un grup de specialisti in cadastru tulceni acuza actuala conducere a Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Tulcea ca favorizeaza firma Geo-Topo SRL pentru ca aceasta sa preia o parte importanta a lucrarilor de cadastru edilitar din judet.

Intre 1994-2001, societatea i-a avut ca actionari pe Ion Vasile si Dan Staras.
In toata aceasta perioada, cei doi au ocupat functii de conducere in cadrul Oficiului. Din 1997 pana anul trecut, Staras a fost directorul OCPI Tulcea. Din 2001, actiunile societatii au fost vandute copiilor acestora, Madalina Staras si Catalin Vasile.

INCOMPATIBILITATE. Geo-Topo SRL, din Tulcea, cu profil topografic, si-a inceput activitatea in 1994, avandu-i ca actionari pe Ion Vasile, Dan Staras si Aurel Baltag, toti lucrand in acelasi timp si in cadrul Oficiului pentru Cadastru Agricol. Vasile ocupa functia de director, Staras era sef de serviciu, iar Baltag - tehnician. Primul matrapazlac al celor trei, pe langa cel cu aspect penal legat de conflictul de interese, a fost contractul semnat de Geo-Topo pentru realizarea cadastrului edilitar al orasului Sulina. Aceasta societate, al carei actionar era directorul Oficiului de Cadastru, a primit pentru executie contractul cu pricina la data de 31 mai 1994. Adica cu o luna inainte ca firma Geo-Topo sa fie infiintata legal. Conform OCPI Tulcea, nici pana in prezent la Sulina lucrarile de cadastru nu s-au incheiat, contractul fiind inca in derulare.

In 1997, din functia de sef de serviciu, Dan Staras a devenit directorul OCPI. In 2001, Staras si Vasile au iesit formal din Geo-Topo SRL, actiunile celor doi fiind preluate de catre cei doi copii ai acestora. Formal, pentru ca Staras si Vasile au continuat sa semneze chitante si facturi ale acestei societati si sa reprezinte firma in calitate de mandatari. Tot in aceeasi perioada, a fost infiintata societatea Cadastru SRL Tulcea, in care asociati sunt Catalin Vasile si Valentin Ciobanu, adica fiul lui Ion Vasile si ginerele lui Staras. In 2004, directorul Staras il numeste pe Ion Vasile inspector verificator unic, adica omul responsabil cu aprobarea lucrarilor de cadastru.

CAPUSEALA. Potrivit cadastristilor revoltati, patronii Geo-Topo "au furat si au abuzat prin toate mijloacele posibile, favorizandu-si propria firma de nenumarate ori". Afrondi Ciobanu, inginer de cadastru autorizat, ne-a declarat: "Geo-Topo SRL a pus repede monopol pe lucrarile platite din bani publici. Staras si Vasile si-au facut rapid relatii in toate institutiile din judet. Au fost, si inca sunt preferati de autoritatile locale. Noi am facut tot felul de sesizari legate de incompatibilitatea celor doi, dar nu s-a luat nici o masura. Timp de mai bine de zece ani nu au facut altceva decat sa ne obstructioneze activitatea in favoarea firmei lor. In vreme ce noua ni se amanau lucrarile cu lunile, cu Geo-Topo era exact pe dos. Lucrarile se executau repede, fara deplasare la locatie, iar receptia se facea cat ai clipi. Dar si calitatea era indoielnica, lucru care are valabilitate si astazi. Sunt dispus sa ofer un premiu celui care va gasi o lucrare facuta de Geo-Topo care sa se incadreze, cat de cat, in standardele legale".

OFICIAL. Raspunsul OCPI care confirma monopolul Geo-Topo LICITATII-FANTOMA. Profitand de functia de director al OCPI, Staras nu s-a incurcat cu lucrari mici. Impreuna cu Vasile a pus mana pe cele mai valoroase contracte platite din bani publici. Cei doi s-au ocupat si inca se ocupa de planurile cadastrale ale mai multor localitati tulcene, pentru care Geo-Topo a incasat din bugetul statului zeci de miliarde de lei. Este vorba de localitatile Sulina, Tulcea, Macin, Isaccea, Mahmudia, Turcoaia si Jijila. "In perioada 1995-2006, pentru aceste lucrari Geo-Topo a incasat peste un milion de euro si, pana in prezent, nici o astfel de lucrare nu este utilizata in scopul pentru care a fost finantata. Toate aceste matrapazlacuri au fost posibile din cauza faptului ca atat Staras, cat si Vasile au ocupat functii de conducere la cadastru", ne-a mai spus Ciobanu. Tot Ciobanu ne-a mai declarat ca una dintre persoanele care au dat o mana de ajutor celor doi asociati este inginerul-sef din cadrul OCPI, Camelia Larie. "In prezent, doamna Larie ocupa acelasi post caldut pe care l-a ocupat si inainte ca Staras sa fie demis din functia de director. Adica, inginer-sef. Atunci, ca si acum, Larie face lobby pentru Geo-Topo pentru ca aceasta sa castige licitatii. Larie a participat la licitatii, desi era salariat al OCPI, pentru a face parte din comisia de evaluare a ofertelor, si de fiecare data Geo-Topo a iesit invingatoare. Este inadmisibil asa ceva. Timp de mai bine de zece ani, Staras si Vasile si-au avantajat propria firma pentru ca au ocupat pozitii de conducere in cadrul OCPI. Dar, in continuare, licitatiile sunt trucate si Geo-Topo profita cat poate. Iar asta pentru ca in OCPI Tulcea inca mai sunt oameni care lucreaza pentru cei doi."

PROMOVARE À LA ROMANIA. Dan Staras a fost eliberat din functia de director al OCPI in iunie 2006. In urma controlului efectuat de Comisia de disciplina din cadrul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) s-a constatat ca Staras a savarsit mai multe ilegalitati. Este vorba de "management defectuos" si abuz in serviciu prin "defavorizarea unor persoane fizice si juridice autorizate pentru activitati cadastrale, ca rezultat indirect al faptului ca domnii Staras si Vasile au rude ce desfasoara activitati similare". Dar pentru ca doar in Romania poti urca in ierarhie dupa ce ai fost dat afara pe usa din dos, Staras este astazi membru in comisia de autorizare a Ordinului Geodezilor din Romania (OGR). Mai precis, acesta face parte din comisia care admite sau nu gradul de autorizare al geodezilor, deci inclusiv al fostilor colegi de la OCPI Tulcea care l-au dat pe mana autoritatilor, fiind nevoit sa paraseasca fotoliul caldut de director. Desi e greu de inteles cum a reusit sa prinda un asemenea post, avand in vedere faptele indoielnice cu care a fost prins de catre ANCPI, mutarea ar putea sa aiba totusi o explicatie. Pe site-ul firmei Geo-Topo SRL, la sectiunea "Parteneri", apare societatea Topo Exim SRL, al carei director general este Cornel Paunescu, nimeni altul decat vicepresedintele Ordinului Geodezilor din Romania.

"E loc pentru toata lumea!" Contactat telefonic, fostul director OCPI Tulcea, Dan Staras (foto), ne-a declarat ca functia de membru in comisia de autorizare a OGR nu este deloc intamplatoare: "Ma cunosc foarte multi oameni din lumea geodezilor si era normal sa ma contacteze cineva si sa-mi propuna acest post. Sunt o persoana competenta si, oricum, nu mai puteam ramane in funtia de director la OCPI pentru ca m-am imblonavit". In legatura cu lucrarile de cadastru contractate de firma Geo-Topo in localitatile Sulina, Tulcea, Macin, Isaccea, Mahmudia, Turcoaia si Jijila, Staras ne-a confirmat ca, intr-adevar, "doar cea de la Sulina este finalizata. Restul sunt inca in derulare, din cauza lipsei de fonduri. Cand am luat noi lucrarile nu ni s-a dat nici un termen de finalizare. Asa ca lucram si noi cand primim bani. Daca nu primim, e normal ca lucrarile sa stagneze". Despre faptul ca Geo-Topo SRL detine 80% din lucrarile de cadastru edilitar, lucru confirmat chiar de catre OCPI Tulcea, Dan Staras ne-a declarat: "Este normal sa fie asa, pentru ca suntem cea mai serioasa societate de profil. Dar sa stiti ca am participat la cateva licitatii pe care nu le-am castigat. Am zis: 'Lasa, ma, sa mai castige si altii, ca e loc pentru toata lumea!>>".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin