Dupa ce distribuitorii de medicamente au cerut scumpiri din cauza deprecierii leului, ministrul Sanatatii le reproseaza ca n-au zis nimic atunci cind cursul valutar a evoluat in favoarea lor.

Ministrul Sanatatii va analiza daca deprecierea leului fata de euro a adus importatorii si distribuitorii de medicamente intr-o situatie critica sau daca acestia nu ar vrea sa piarda „nici un leu" din profitul obtinut prin mentinerea preturilor ridicate in lunile in care rata de schimb era mai mica.

„Eu nu voi ceda la presiuni, intrucit un pret mai mare la medicamente loveste in oamenii bolnavi, multi cu venituri mici, care au nevoie de tratament. As vrea sa discutam pe argumente, sa vad daca au ajuns intr-o situatie dramatica. Sa vedem care sint tendintele viitoare. Intrucit luni in sir, cit euro a fost depreciat, importatorii si distribuitorii au mentinut preturile ridicate. Ei nu au scazut nici un leu, s-au bucurat de profit", a declarat ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu (foto).

Mai mult, toti importatorii au avut o marja de 8,5 la suta din 2005 incoace. Din 2007, cind Romania a devenit stat membru al Uniunii Europene, au fost desfiintate taxa de import si altele, dar preturile la medicamente nu au fost reduse, a explicat demnitarul.

Potrivit ministrului, pina la 1 martie nu vor putea fi modificate preturile la medicamente, intrucit exista un ordin de ministru, deja publicat in Monitorul Oficial. „Dar in acest interval putem discuta si analiza care este situatia si sa vedem care este tendinta cursului valutar. Dupa aceea am putea vedea daca poate fi facuta o recalculare. Dar numai pe baza unor argumente bine fundamentate. Trebuie sa vedem daca situatia importatorilor si distribuitorilor este cu adevarat critica sau acestia nu vor sa piarda nici un leu din profitul acumulat in lunile cu euro depreciat, cit ei au mentinut ridicat pretul la medicamente", a mai spus Nicolaescu.

Importatorii si distribuitorii de medicamente au solicitat Ministerului Sanatatii sa recalculeze preturile produselor farmaceutice in conformitate cu noile rate de schimb dintre leu si principalele valute. Ei spun ca au stopat deja importurile pentru ca deprecierea monedei nationale le aduce pierderi.