Romania a urcat in 2008 pe locul al treilea in Europa din punctul de vedere al costului total al contributiilor de asigurari sociale, intrucat diminuarea cotelor a fost insotita de extinderea bazei de calcul, potrivit estimarilor reprezentantilor Ern
Romania a urcat in 2008 pe locul al treilea in Europa din punctul de vedere al costului total al contributiilor de asigurari sociale, intrucat diminuarea cotelor a fost insotita de extinderea bazei de calcul, potrivit estimarilor reprezentantilor Ernst&Young, informeaza Mediafax.
"Nici pana in acest an Romania nu a avut un nivel redus al costurilor cu forta de munca, plasandu-se pe la jumatatea clasamentului tarilor europene", a declarat, ieri, la un seminar pe teme de fiscalitate, Claudia Durus, specialist in servicii de human capital la Ernst&Young.
Franta si Belgia se afla pe primele locuri in topul european privind costurile cu forta de munca. In Romania, masurile de reducere a cotelor de contributii sociale au fost aproape anulate de majorarea bazei de calcul, a adaugat Durus. Ea a mentionat printre masurile de majorare a bazei de calcul eliminarea plafonului la stabilirea contributiilor de pensii in cazul angajatorilor si luarea in considerare a tuturor veniturilor brute incasate de angajati. Majorarea bazei de impunere va avea un efect benefic asupra incasarilor bugetare, a mai spus Durus. Contributiile sociale au fost, in anul 2007, de 45,5% din salariul brut, cumulat pentru angajat si angajator, dupa ce autoritatile au diminuat nivelul, la inceputul anului trecut, cu doua puncte procentuale din cota platita de companii.
Pentru 2008, a fost programata reducerea cotelor de contributii sociale cu 6 puncte procentuale, la 39,5% din salariul brut, din care 4,5 puncte pentru angajatori in ianuarie si decembrie, 1,5 pentru angajati in iulie. Operarea reducerii contributiilor se face in trei etape, cu 2,20 puncte in luna ianuarie si 2,30 puncte in luna decembrie pentru angajatori, la care se adauga o reducere de 1,50 in luna iulie pentru angajati. Executivul a decis totodata eliminarea plafonului de cinci salarii medii brute la plata contributiilor la pensii, precum si includerea tuturor veniturilor in baza de calcul pentru contributiile sociale. In prevederile anterioare baza de calcul pentru contributiile sociale era salariul de baza plus sporurile cu caracter permanent, in timp ce noile prevederi extind baza la toate veniturile brute realizate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.