DILEMA - Seful statului vrea sa rezolve criza
Presedintele Italiei, Georgio Napolitano,s-a consultat cu lideri ai principalelor partide, precum si cu cativa fosti sefi de stat, intr-o ultima incercare de a rezolva criza politica din tara.

DILEMA - Seful statului vrea sa rezolve criza
Presedintele Italiei, Georgio Napolitano,s-a consultat cu lideri ai principalelor partide, precum si cu cativa fosti sefi de stat, intr-o ultima incercare de a rezolva criza politica din tara.

Presa italiana considera ziua de ieri ca fiind ziua decisiva pentru Italia. Presedintele Georgio Napolitano avea ultima runda de negocieri cu politicienii, pentru a decide in privinta viitorului guvern ce se va forma, dupa demisia celui al lui Romano Prodi, ca urmare a votului de neincredere pe care l-a primit in Senat, la sfarsitul saptamanii trecute. Napolitano are, in principiu, doua variante, si anume, fie formarea unui guvern de tranzitie, fie organizarea de alegeri anticipate.

OMUL-CHEIE. In ciuda eforturilor sale de a convinge stanga si dreapta italiana sa se uneasca intr-un guvern tranzitoriu "pacifist", presedintele Napolitano nu reusise, pana ieri dupa-amiaza, sa obtina acest compromis. Presa estima, la unison, ca "omul-cheie" al negocierilor este fostul premier Silvio Berlusconi, liderul dreptei. Berlusconi, al carui partid a crescut in preferintele electoratului cu 12%, a facut presiuni pentru organizarea, de urgenta, de alegeri anticipate. Nici nu a vrut sa auda de formarea unui guvern de tranzitie. Sosit dupa Berlusconi la consultarile cu presedintele, Walter Veltroni, primarul Romei si liderul Partidului Democrat (principala formatiune de stanga), a avansat aceleasi doua optiuni - guvern de tranzitie sau anticipate - optand, cu jumatate de gura, pentru prima. In acest caz, cu toate ca sortii par a fi de partea lui Berlusconi, presa italiana spera inca ieri ca, in ciuda presiunilor lui, presedintele nu va ceda si va cere, in urmatoarele doua zile, formarea unui guvern de tranzitie, care sa se ocupe, pana la alegerile din 2009, doar de schimbarea legii electorale, adica aceea care i-a fost "fatala" guvernului Prodi.

Dar, inainte de a decide, Napolitano va cere si parerile ultimilor trei presedinti ai Italiei - Francesco Cossiga, Luigi Scalfaro si Carlo Azeglio Ciampi.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin