NOKIA. O parte din subcontractorii Nokia ar putea veni in Romania, informeaza pagina electronica a postului public finlandez de televiziune YLE, citata de Rompres. YLE il citeaza pe directorul Institutului de Cercetari al Economiei Finlandeze, Jyrki Ali-Yrkko, care declara ca, "incepand din anii '90, multe alte companii au urmat Nokia in SUA, America Latina, India, Ungaria si acum Romania".

SECUREA PACII. Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a primit o secure din partea noului emisar al Rusiei la Alianta Nord-Atlantica, Dmitri Rogozin. Potrivit RIA Novosti, securea, realizata special in Rusia pentru aceasta ocazie, simbolizeaza "incheierea conflictelor dintre Moscova si NATO".

ANCHETA IN ROMANIA. Fiscul israelian a demarat o serie de anchete care vizeaza activitatile derulate in domeniul imobiliar in estul Europei, inclusiv in Romania, de mai multi oameni de afaceri israelieni, suspectati de evaziune fiscala prin nedeclararea achizitiilor, relateaza publicatia Globes, citata de Mediafax. DISPARITII MISTERIOASE. Adunarea Parlamentara a CE analizeaza fenomenul disparitiei nou-nascutilor in Republica Moldova. Potrivit unui raport elaborat de parlamentarul elvetian Ruth-Gaby-Vermot Mangold, “in Republica Moldova sunt suspect de frecvente cazurile cand mamelor li se spune la maternitate ca bebelusii lor au murit la scurt timp de la nastere, pe cand se pare ca acestia sunt vanduti spre adoptie”. Pe parcursul investigatiei, Mangold a depistat o multime de anunturi in presa in care li se solicita tinerelor insarcinate, dar necasatorite, sa-si ofere copiii spre adoptie in schimbul a 3.000 de dolari. Autoritatile moldovene nu au comentat suspiciunile parlamentarului elvetian. (Vitalie Calugareanu, Chisinau)
OREIONUL ATACA BASARABIA. Republica Moldova se confrunta cu cea mai grava epidemie de oreion din istoria sa. Patru spitale din Chisinau care trateaza boala sunt arhipline, coridoarele acestora fiind transformate in saloane pentru pacienti. Medicii sustin ca acesta e abia inceputul. Potrivit expertilor, apogeul epidemiei va fi inregistrat in urmatoarele doua saptamani. Vaccinurile impotriva oreionului lipsesc din spitale, iar medicii nu pot face altceva decat sa izoleze bolnavii. Ministerul Sanatatii de la Chisinau a anuntat ca va cumpara vaccinuri, dar promisiunea se intinde deja a doua saptamana. Responsabilii nu s-au hotarat inca ce marca de vaccin sa cumpere. Motivul ar putea fi insa altul. Anterior, Ministerul moldovean al Sanatatii a anuntat ca in bugetul pentru acest an nu au fost prevazuti bani pentru vaccinuri. Deoarece spitalele unde se trateaza boala sunt arhipline, autoritatile au decis sa deschida o sectie suplimentara in cadrul Centrului Republican de Narcologie. Oreionul este o boala infectioasa care se transmite de la om la om prin aer. Aceasta se manifesta prin inflamarea glandelor salivare si poate conduce la sterilitate. Cei mai afectati sunt copiii si tinerii. Singura solutie care sa stopeze raspandirii bolii este, potrivit medicilor, vaccinarea. (Vitalie Calugareanu, Chisinau)

Citeste si:

RECORD LA CONDAMNARI. Republica Moldova ocupa primul loc in lume dupa media condamnarilor la CEDO pe cap de locuitor, depasind de peste zece ori nivelul mediu. Asa arata statistica oficiala din 2007 a Curtii Europene. Moldova a pierdut anul trecut peste 50 de dosare la CEDO, adica un caz la 57.000 de locuitori. Media pe tari evidentiaza o condamnare la 600.000 de locuitori. Pentru comparatie, Rusia a avut o condamnare la 800.000 de locuitori, iar Romania una la 250.000. Armenia si Georgia au pierdut doar cate cinci si, respectiv, patru dosare. In total, Republica Moldova a fost condamnata in peste 100 de cauze la CEDO, fiind obligata sa achite daune de aproape doua milioane de euro. (Vitalie Calugareanu, Chisinau)

BANI PENTRU LIMBA MOLDOVENEASCA. Guvernul de la Chisinau a adoptat un regulament privind “sustinerea financiara a activitatilor de pastrare a identitatii national-culturale a moldovenilor care traiesc in afara granitelor”. Potrivit documentului, publicat deja in Monitorul Oficial, banii, care vor proveni din bugetul de stat si din donatii, vor fi alocati in special pentru procurarea simbolurilor de stat ale Republicii Moldova si a casetelor audio pentru studierea “limbii moldovenesti”. Expertii sustin ca aceasta masura se inscrie in ofensiva puterii comuniste de promovare a “moldovenismului” si de stergere a identitatii etno-spirituale a populatiei romanesti din stanga Prutului. In urma cu doua luni, liderul comunist, Vladimir Voronin, a anuntat ca incepand cu 1 septembrie 2008 cursul de “Limba Romana” va fi inlocuit in invatamant cu “limba moldoveneasca”. In replica, mai multe organizatii de profesori, studenti si parinti au amenintat ca vor iesi in strada. (Vitalie Calugareanu, Chisinau)

TIGHINA. Generalul rus Aleksandr Lebed va avea un monument la Tighina. Comisia de urbanism de la Bender (Tighina) a stabilit locul unde va fi ridicat monumentul lui Lebed, care in timpul razboiului din Transnistria a condus Armata a XIV-a sovietica, armata care s-a implicat initial de partea fortelor separatiste de la Tiraspol, iar ulterior militarii rusi si-au asumat rolul de pacificatori. Monumentul va fi inaltat la intrarea in Tighina dinspre orasul Tiraspol. Ideea inaltarii acestuia apartine organizatiei Patria si Onoarea, creata la timpul respectiv de insusi generalul rus in Transnistria, si a fost sustinuta de administratia de la Bender, subordonata regimului separatist de la Tiraspol. (Vitalie Calugareanu, Chisinau)