In Olanda, 24 de persoane au murit dupa ce au consumat iaurt pentru a se trata de cancer la pancreas cu substante probiotice, fapt ce a alertat industria alimentara. Astfel, Asociatia Internationala de Probiotice (IPA) si cea Europeana Alimentara si a Culturii Furajelor (EFFCA) au punctat ca rata mortalitatii cauzata de aceasta boala este foarte mare si toti cei care au murit din cauza acesteia erau intr-un stadiu final al bolii.

Specialistii au subliniat ca pacientilor li s-au administrat probioticele printr-un tub direct in intestin si au fost utilizate ca un medicament, nicidecum ca un supliment alimentar nutritional. Conform celor doua asociatii, beneficiile probioticelor sunt numeroase, efectele substantelor din alimente, suplimente sau in bauturile nealcoolice asupra organismului fiind recunoscute de companiile producatoare.

CERCETARI. Studiul, efectuat in Olanda intre 2004 si 2007, la care au participat 296 de persoane, pune serios la indoiala efectele pozitive. Acesta a fost realizat dupa ce in presa au aparut nenumarate articole care puneau la indoiala calitatile probioticelor. Nici pacientii si nici cercetatorii nu au stiut daca sunt supusi doar unui control de rutina sau fac parte dintr-un grup experimental. Cele noua persoane supuse testului au decedat. Deci, probioticele trebuie luate ca un supliment alimentar, si nu ca un medicament impotriva unor boli incurabile.

Probioticele sunt culturi vii de bacterii care traiesc in tractul nostru digestiv. In ultimul timp, acestea, care nu determina aparitia nici unei boli, au fost studiate intens pentru a li se evidentia rolul pe care il joaca in reglarea imunitara, absortia nutrientilor sau in tratamentul diareei la copii si adulti. Echilibrul acestor culturi bacteriene este insa sensibil si poate fi usor perturbat de factori ca stresul, antibioticele sau anticonceptionalele.