IN LUNA FEBRUARIE - Tratamentele bolilor cronice, o problema
Aprovizionarea cu medicamente furnizate prin programele de sanatate este amenintata din cauza ca Ministerul Sanatatii Publice refuza recalcularea preturilor in functie de cursul va

IN LUNA FEBRUARIE - Tratamentele bolilor cronice, o problema
Aprovizionarea cu medicamente furnizate prin programele de sanatate este amenintata din cauza ca Ministerul Sanatatii Publice refuza recalcularea preturilor in functie de cursul valutar.

"90% dintre medicamentele care sunt furnizate prin programele de sanatate (oncologie, diabet etc.) sunt importate", avertizeaza prof. dr Dumitru Lupuleasa, presedintele Colegiului National al Farmacistilor. Sunt medicamente prescrise pentru boli cronice, severe, de care pacientii nu se pot lipsi. Dar aprovizionarea cu acestea este pusa sub semnul intrebarii. Intr-un comunicat al Asociatiei Importatorilor si Distribuitorilor de Medicamente (AIDM), semnat de Vivian Diaconescu, presedintele AIDM, se spune: "Daca nu se face o recalculare a preturilor, vom fi nevoiti sa oprim importurile pentru medicamentele care sunt in situatia de a fi vandute sub pretul de achizitie".

ORDIN. Potrivit Ordinului nr. 612/2002 al Ministrului Sanatatii Publice privind normele de calculare a preturilor la medicamentele de uz uman, trimestrial are loc o ajustare a preturilor in functie de cursul valutar. Ultima ajustare a fost efectuata in mai 2007, pentru cursul valutar din aprilie 2007. "In sase luni de depreciere a leului nu s-a mai facut nici o recalculare de preturi si legislatia este clara, preturile medicamentelor se ajusteaza trimestrial, in functie de cursul de schimb", a spus Ileana Niculescu, vicepresedinte AIDM. Importatorii cumpara medicamente de la producatorii straini la cursul de 3,8 lei/ euro si le vand la cursul de 3,3 lei/euro, in conformitate cu preturile maximale in vigoare. Presedintele Colegiului National al Farmacistilor, prof. dr Dumitru Lupuleasa, s-a adresat Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB), informand asupra situatiei create prin sistarea importurilor si a faptului ca nu distribuitorii, si cu atat mai putin farmacistii, ar avea vreo vina.

MINISTER. Din comunicatul Ministerului Sanatatii Publice reiese ca in luna februarie nu se vor modifica preturile la medicamente.

"Pentru luna februarie a anului in curs exista un Ordin - publicat in Monitorul Oficial - care prevede nivelul preturilor la medicamente si care este valabil pana la 29 februarie 2008. In perioada pana la expirarea ordinului, MSP va deschide discutii cu cei interesati, pentru a gasi solutii de asigurare a medicamentelor pentru cetateni la preturi cat mai mici", se spune intr-un comunicat al MSP.

In opinia MSP, "adaosul comercial a fost substantial si in continuare exista importatori cu un adaos de peste 8,5%". MSP apreciaza ca exista inca rezerve, mai ales la importatori, pentru a suporta deprecierile temporare ale cursului leu-euro si leu-alte valute.

In concluzie: medicamentele importate nu se vor scumpi in luna februarie, ne asigura MSP. "Dar nici nu se vor gasi", puncteaza directorul executiv al AIDM, Ileana Niculescu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.