Eventualele majorari ale pretului energiei si ale costurilor pentru forta de munca ar putea duce si la alte scumpiri.

Producatorul de ciment Holcim estimeaza o crestere a pretului materiei prime cu 10-12% pentru acest an, scumpire care ar putea sa nu fie singura. „Anul trecut, pretul cimentului a urcat cam cu 10-15%. Pentru acest an estimam o crestere de 10-12%, insa este posibil sa fim nevoiti sa facem mai mult de o ajustare in functie de costurile cu energia, forta de munca si cu materia prima", a declarat Markus Wirth, directorul general al companiei.

Potrivit acestuia, ritmul de crestere a afacerilor de 28% din 2007 este foarte greu de atins si in acest an. Principalele cauze nominalizate de Wirth sint vremea nefavorabila de la inceputul de an, criza internationala a lichiditatilor, care face mai dificil accesul la finantare, si scumpirile la energie. „Vinzarile s-au diminuat cam cu doua treimi (ianuarie 2008, comparativ cu ianuarie 2007) din cauza caderilor de zapada. Un ritm de crestere la fel de bun ca in 2007 este improbabil si din cauza ingreunarii accesului la finantare pentru dezvoltatorii imobiliari. O crestere semnificativa vom avea oricum si in acest an", a adaugat managerul Holcim.

Vinzarile producatorului elvetian se indreapta cu precadere catre segmentul rezidential. In ultimul an se remarca o crestere puternica a vinzarilor pentru proiecte de infrastructura realizate de catre stat, „stimulate de banii europeni". In prezent, circa 20% din vinzarile de ciment ale Holcim se duc catre proiecte de infrastructura.

Producatorul elvetian a avut un an 2007 foarte bun din punctul de vedere al rezultatelor, inregistrind o cifra de afaceri cu 28% mai mare comparativ cu anul precedent, pina la 990 de milioane de lei. In Romania, Holcim detine trei fabrici de ciment, 16 statii de betoane si cinci statii de agregate. Piata totala a constructiilor a urcat cu 30% in 2007.