Dupa eliminarea singurului opozant al lui Putin, Moscova a decis injumatatirea numarului de observatori straini la prezidentialele din martie.

Comisia Electorala Centrala din Rusia a decis sa reduca la 400 numarul observatorilor straini ai alegerilor prezidentiale programate pentru 2 martie, jumatate din numarul celor care au participat la prezidentialele din 2004. Vladimir Ciurov, presedintele CEC, considera insa ca numarul observatorilor este unul adecvat pentru a aprecia corectitudinea alegerilor.

Oficialii rusi au hotarit ca OSCE sa nu primeasca decit 70 de acreditari, fata de cele 400 de care a beneficiat in 2004, iar o buna parte dintre observatorii straini sa provina din Comunitatea Statelor Independente, organizatie aflata sub controlul Rusiei. Responsabili ai OSCE citati de BBC au precizat ca nu a luat inca hotarirea de a trimite cei 70 de observatori, iar aceasta va depinde de libertatea de actiune pe care le-o vor acorda autoritatile ruse. OSCE a refuzat sa mai trimita observatori la legislativele din decembrie 2007, ca forma de protest fata de reducerea numarului de acreditari.

Pentru observatorii occidentali, alegerile prezidentiale din Rusia par tot mai mult o cursa cu un singur participant, Dmitri Medvedev, favoritul presedintelui Putin. Sigur de victorie, Medvedev a anuntat chiar ca nu va participa la nici o confruntare televizata cu contracandidatii sai. Fostul premier Mihail Kasianov, singurul critic al lui Putin inscris in lupta pentru Kremlin, a fost scos din competitie, sub pretextul falsificarii a 13% din cele doua milioane de semnaturi de sustinere. „Acest sistem, la fel ca URSS, nu permite modificari. In ciuda aparentei sale durabilitati, el se va prabusi inevitabil sub greutatea defectelor si a ilegalitatilor sale", a protestat Kasianov, citat de Reuters.

Neregulile inregistrate in procesul electoral din Rusia au fost criticate si de fostul presedinte Mihail Gorbaciov. „Nu totul este in regula cu alegerile noastre, iar sistemul necesita modificari serioase", a declarat Gorbaciov pentru agentia Interfax. Ultimul lider al URSS a facut apel la reintroducerea votului uninominal si la alegerea guvernatorilor provinciilor ruse, care acum sint numiti de Kremlin.

Rusia vrea o Organizatie pentru securitate si cooperare in Golful Persic: www.cotidianul.ro/select