Pretul gazelor naturale livrate populatiei va creste de la 1 februarie cu 8,5%. Scumpirea a survenit ca urmare a majorarii pretului la gazele naturale provenite din importuri si a ajustarii tarifelor de distributie. Clientii Distrigaz Sud vor plati la un consum anual sub 2.400 de metri cubi suma de 989,55 lei pe mia de metri cubi, in timp ce clientii E.ON Gaz Romania va percepe 983,1 lei pentru aceeasi cantitate.
Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, preciza la inceputul lunii ianuarie ca nu se vor face majorari la pretul gazelor pana ce nu se va gasi o modalitate prin care cetatenii sa fie protejati.
Potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, pretul gazelor din productie interna va urca cu 5%, de la 470 la 495 lei pe 1.000 de metri cubi, “in consens cu procesul de liberalizare a pietei interne a gazelor naturale”.
Potrivit unor surse apropiate de ANRE, cea mai mare influenta din cresterea de 8,5% a preturilor o are marirea tarifului de distributie, care este 5%, urmata de cresterea preturilor la gazele importate, de 2%, in vreme ce majorarea pretului la productia interna este 1,5%.