In cadrul reformei PSD, nimic nu se pierde, totul se recupereaza: Iliescu, Nastase, Dincu, Rus, Vanghelie sau Oprescu.

Inaintea oricarui congres sau conventie, tema reformei PSD revine in actualitate. Si, la fel de meteoric, dispare ca si cum n-ar fi fost. Explicatia e simpla: toti vor reforma; practic, nimeni nu poate reforma nimic. Si nu e vorba (neaparat) de rea-credinta. La mijloc sint constringeri obiective. Constringerile sistemului. In PSD, o reforma e precum scuturatul covorului - se petrece la rastimpuri, face mult zgomot, dupa care covorul se asaza din nou in sufragerie si pe el se asterne, inca o data, praful. Covorul ramine acelasi.

V-ati intrebat vreodata cum este posibil ca oameni care si-au aruncat in fata jigniri grosolane si acuzatii dintre cele mai grave sa ramina, in continuare, impreuna, ba sa se mai si pupe? Iliescu si Nastase, Nastase si Geoana, Geoana si Dincu, Dincu si Iliescu, Iliescu si Vanghelie, intr-o hora nebuna, fara de sfirsit? Oamenii astia s-ar desparti ieri, dar nu pot. Nu mai pot. Sint parte a sistemului la care toti au pus, mai mult sau mai putin, umarul. A vazut cineva o rotita de ceas sarind, de nebuna, din mecanism?

E „fenomenul Pitesti", la o scara mai mica - scara democratiei. Acolo, intre 1949 si 1951, a fost Turcanu. Aici, a fost Iliescu. Acolo, detinutul Turcanu si-a torturat prietenii pina ce i-a facut sa „recunoasca" toate grozaviile imaginabile: incest, impartasire cu fecale etc. „Reeducarea" insa nu s-a oprit aici. Faza a doua era „cooptarea". „Reeducatul" trebuia, la rindul sau, sa-si bata prietenii pina cind ii aducea in aceeasi stare. Victima devenea calau, intr-un soi de Caritas al torturii. Cercul vicios era (aproape) imposibil de distrus, pentru ca nimeni nu era inocent.

Mai mult sau mai putin constient (personal, inclin spre „mai putin"), Ion Iliescu a reprodus experimentul la scara FSN-FDSN, PSDR, PSD. Ipocrizia, mincatul rahatului, biciul si morcovul - toate faceau parte din arsenalul „cooptarii" in PSD. Faptul ca, spre deosebire de „fenomenul Pitesti", mai toate „victimele" stiau de la inceput la ce sa se astepte, nu schimba cu nimic rezistenta cercului vicios. Ba dimpotriva.

Asa ca, daca la viitoarea Conventie Nationala a PSD nu se va intimpla nimic spectaculos, daca Dincu s-a impacat cu Nastase, Geoana cu Dincu, si Iliescu cu toata lumea, n-aveti decit a (re)citi cartea lui Virgil Ierunca. S-au reeducat cu totii, unii pe altii.

P.S. „Fenomenul Pitesti" incepe sa devina vizibil si la alte partide.

Alin Fumurescu preda stiinte politice la Universitatea din Bloomington, Indiana