Apropierea datei de 4 februarie, cand in cadrul C.A. al BNR se va lua in discutie dobanda de politica monetara, a mentinut un flux constant de valuta in piata, atat bancherii, cat si speculatorii anticipand o majorare a acesteia, implicit o apreciere
Apropierea datei de 4 februarie, cand in cadrul C.A. al BNR se va lua in discutie dobanda de politica monetara, a mentinut un flux constant de valuta in piata, atat bancherii, cat si speculatorii anticipand o majorare a acesteia, implicit o apreciere a leului. Pe London Bullion Market, uncia de aur a atins un nou record istoric, 929,84 dolari, urmare a perspectivelor legate de o decizie a Rezervei Federale americane de a reduce din nou, in cursul zilei de astazi, dobanda sa de politica monetara, dupa ce saptamana trecuta a coborat-o la 3,50%. Pe acest fond, investitorii au majorat cererea de metal galben, considerat cel mai sigur refugiu, in fata tutbulentelor de pe pietele financiare internationale. Fixingul unciei de ieri a urcat la 927,50 dolari, fata de 921,75 dolari, luni seara. Cursul mediu al euro a coborat ieri de la 3,7690 la 3,7420 lei, tendinta constata din piata fiind una de scadere a cotatiilor. Deschiderea s-a realizat la 3,7680 lei, pentru ca in jurul orei 16:00 euro sa scada pana la 3,7275 lei. Aprecierea leului este pusa de unii dintre dealerii bancari pe seama unei interventii a BNR, care ar fi avut loc la inceputul saptamanii. Pe scadere s-a situat si cursul monedei americane, care a coborat de la 2,5616 la 2,5320 lei.
Dobanzile interbancare la depozitele overnight si one week s-au mentinut aproape de 9% pe an, peste nivelul dobanzii de politica monetara, ca urmare a inceperii unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii, dar si datorita sterilizarilor repetate ale excesului de lei pe care le-a efectuat de la inceputul anului BNR.
Paritatea euro/dolar a fluctuat ieri intre 1,4750 si 1,48 dolari, culoarul mai ingust datorandu-se expectativei in care se afla traderii, care asteptau deciziile Fed. Discursul de luni seara al presedintelui Bush asupra starii natiunii nu a avut efecte semnificative asupra pietei, urmare a faptului ca nu au fost anuntate noi masuri de amploare care sa limiteze impactul crizei imobiliare si a creditului ce a lovit economia americana.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.