CE BEM, CE MANCAM
Chiar si diabeticii vor cere sfatul doctorilor
Indulcitorii artificiali folositi pentru iaurtul analizat ii scad valoarea biologica, generand deservicii sanatatii consumatorilor.


Iaurtul Brena

CE BEM, CE MANCAM
Chiar si diabeticii vor cere sfatul doctorilor
Indulcitorii artificiali folositi pentru iaurtul analizat ii scad valoarea biologica, generand deservicii sanatatii consumatorilor.

Iaurtul Brenac cu aloe vera si ananas Fitness ne duce cu gandul la un produs destinat celor care vor sa isi pastreze silueta sau care vor sa slabeasca. Silueta desenata pe ambalaj nu face decat sa intareasca aceasta impresie. De pe eticheta putem citi urmatoarele ingrediente: "Lapte degresat pasteurizat, preparat cu aloe vera si ananas (contine: oligofructoza, aloe vera 3,7%, ananas 0,75%, amidon modificat de porumb - unul dintre E1404, E1410, E 1414, arome natural identice (n.r. - artificiale), gelifiant: pectina - E440i, corectori de aciditate: acid citric E330, citrat de Na - E331, citrat de Ca - E333, indulcitori: aspartam - E951, acesulfam K - E950, colorant: clorofila - E140i), proteine din lapte, lapte praf degresat, gelatina, culturi selectionate". Producatorul ne atrage atentia ca iaurtul "contine o sursa de fenilalanina".

Valorile nutritive medii pentru 100 g de produs sunt "proteine 5,7g, glucide 6,6g, lipide 0,1g, valoarea energetica 50,1 kcal/ 212,8 kj".

ANALIZA. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, descrie produsul analizat: "Aliment proaspat din lapte fermentat obtinut din lapte, din adaosuri de aloe, ananas, precum si substante de gelifiere de tipul amidonului modificat chimic". Produsul contine edulcoranti chimici de sinteza intensi (aspartam si acesulfam K), care pot avea efecte adverse asupra sanatatii persoanelor sensibile.

Daca produsul ar fi fost obtinut numai din lapte fermentat cu bacterii probiotice si prebiotice (oligofructoza), eventual si aloe vera si ananas, ar fi fost cu adevarat un produs sanatos, ne spune specialistul nostru. Din pacate, aditivii alimentari ii scad valoarea biologica, putand induce si unele efecte adverse. Contine o sursa de lactoza si una de fenilalanina.

CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, persoanelor care desfasoara activitati fizice care solicita consum energetic, precum si persoanelor cu solicitare mentala intensa. Persoanele care tin cura de slabire trebuie sa consume produsul sub supraveghere medicala de specialitate. Iaurtul este interzis suferinzilor de fenilcetonurie, din cauza continutului de fenilalanina. Persoanele cu intoleranta la lactoza il vor testa in prealabil. Produsul poate fi consumat cu avizul medicului de suferinzii de diabet si de cardiovasculari.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.