Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a cerut procurorului general, Laura Kovesi, sa tina cont de competenta Parlamentului in cazurile fostilor ministri care au fost si deputati, Adrian Nastase si Miron Mitrea. Kovesi a trimis scrisoare

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a cerut procurorului general, Laura Kovesi, sa tina cont de competenta Parlamentului in cazurile fostilor ministri care au fost si deputati, Adrian Nastase si Miron Mitrea. Kovesi a trimis scrisoarea la DNA si DIICOT, de la care asteapta un raspuns panala 6 februarie.

Controversa pe marginea procedurilor in cazurile de incepere a urmaririi penale pentru ministri, fosti sau actuali, care au detinut sau detin si functii in Parlamentul Romaniei continua. Din faza transanta "alb-negru" a pozitiilor exprimate imediat dupa ce seful statului a aprobat inceperea urmaririi penale pentru opt ministri fosti si actuali, disputa pare sa fi ajuns la discutiile de nuanta.

PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR. "In conformitate cu procedurile legale, pentru parlamentarii Adrian Nastase si Miron Mitrea, membri ai Camerei Deputatilor, ministrul interimar al Justitiei urmeaza sa inainteze Camerei Deputatilor solicitarile pentru declansarea procedurilor de adoptare a cererilor de incepere a urmaririi penale", se arata in scrisoarea lui Bogdan Olteanu, adresata la 25 ianuarie procurorului general, Laura Kovesi. Politicianul raspunde astfel adresei trimisa de secretarul de stat al Ministerului Justitiei, Gheorghe Mocuta, si spune clar ca este nevoie si de avizul Camerei, nu doar de cel al Presedintiei, pentru ca cei doi sa poata fi urmariti penal. In opinia lui Olteanu, aceasta procedura pe care o cere sa fie aplicata de Kovesi rezulta din prevederile Constitutiei, respectiv ale articolului 109, precum si din dispozitiile Legii 115/1999 privind raspunderea ministeriala. Seful deputatilor atrage atentia asupra continutului expunerii de motive a legii, "care prezinta intentia nemijlocita a legiuitorului" si care precizeaza expres ca in situatia ministrilor deputati competenta de a cere urmarirea penala revine Camerei Deputatilor. El a invocat si sustinerile Avocatului Poporului din sesizarea admisa de Curtea Constitutionala, referitoare la articolul 109, alineatul 2 din Constitutie, respectiv ca legiuitorul constituant a intentionat sa faca o distinctie clara intre membrii Guvernului care sunt in acelasi timp si deputati sau senatori si membrii Guvernului care nu sunt parlamentari. "Intr-o asemenea interpretare, Ministerul Public trebuie sa sesizeze acea Camera a Parlamentului din care face parte membrul Guvernului, care este in acelasi timp parlamentar, iar pentru membrii Executivului, care nu sunt deputati sau senatori, sesizarea va fi adresata presedintelui tarii", spune Olteanu, avertizand ca un viciu de procedura ar putea genera noi restituiri. Astfel, Olteanu ii cere lui Kovesi sa transmita cererile pentru declansarea urmaririi penale, insotite de dosarele cauzelor respective, pentru desfasurarea procedurilor parlamentare in acest sens.

PROCURORUL GENERAL. Dupa ce in faza initiala a controversei, seful Ministerului Public, Laura Kovesi, a precizat transant ca Parchetul nu are nevoie si de avizul Parlamentului pentru cei patru fosti deputati si senatori, ieri Ministerul Public, prin Biroul de presa, ne-a informat ca "Scrisoarea presedintelui Camerei Deputatilor a fost trimisa la DIICOT si DNA pentru formularea punctelor de vedere ale celor doua institutii, avand termen de raspuns 6 februarie". Reamintim ca si Senatul a anuntat la 23 ianuarie ca trebuie sa se pronunte asupra propunerii de incepere a urmaririi penale a senatorilor Paul Pacuraru si Codrut Seres.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.