PE ULTIMA SUTA DE METRI - Presedintele Bush ambitioneaza economia americana
In traditionalul discurs asupra natiunii, presedintele Statelor Unite le-a vorbit americanilor pe limba lor. Fara declaratii cutremuratoare, Bush, care se afla la fi

PE ULTIMA SUTA DE METRI - Presedintele Bush ambitioneaza economia americana
In traditionalul discurs asupra natiunii, presedintele Statelor Unite le-a vorbit americanilor pe limba lor. Fara declaratii cutremuratoare, Bush, care se afla la final de mandat, lasa succesorului sau la Casa Alba o mostenire greu de gestionat.

Presedintele George W. Bush a prezentat Congresului Statelor Unite ultimul sau discurs asupra natiunii. El a vorbit despre ingrijorarile americanilor cu privire la piata imobiliara in declin si la crestere preturilor la alimente si combustibil. El abordat si delicatul subiect al imigrantilor ilegali si a minimizat provocarile pe care le implica razboialele din Irak si Afganistan.
Chestiunea economica a fost principalul subiect. Presedintele a propus o serie de masuri care sa ridice increderea americanilor in economie pe termen lung si a cerut Congresului sa aprobe urgent pachetul de stimulente economice de 150 de miliarde de dolari.

O MOSTENIRE GREA. In timp ce republicanii si democratii se pregateau pentru alegerile primare din statul Florida, presedintele SUA - al carui nume nu a fost mai deloc mentionat in campania candidatilor republicani la nominalizare - a vorbit succint despre conflictele din Irak si Afganistan, fara sa ofere indicii succesorului sau privind modul de solutionare a acestor crize. Bush a declarat ca, in ultimul an, violentele au scazut in intensitate in Irak, iar reconcilierea politica intre sunniti, siiti si kurzi a luat amploare. Cat despre Afganistan, liderul de la Casa Alba a amintit despre aceasta "natiune care era odata un refugiu sigur pentru Al-Qaida" si care a devenit "o democratie tanara, unde baietii si fetele merg la scoala, sosele si spitale noi sunt construite, iar oamenii privesc spre viitor cu noi sperante". Presedintele nu a vorbit insa despre situatia concreta din cele doua tari, nici despre factorii care ameninta stabilitatea Irakului si Afganistanului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.