De la 1 iulie 2008 vor fi introduse noi pictograme pe pachetele de tigari, conform cerintelor Uniunii Europene. Din 2009, Romania se va alinia tarilor in care sunt delimitate strict spatiile publice unde este permis fumatul.

De asem

De la 1 iulie 2008 vor fi introduse noi pictograme pe pachetele de tigari, conform cerintelor Uniunii Europene. Din 2009, Romania se va alinia tarilor in care sunt delimitate strict spatiile publice unde este permis fumatul.

De asemenea, se va interzice comercializarea produselor din tutun in magazinele situate in incinta si pe o raza mai mica de 200 de metri de unitatile de invatamant si spitale. Sunt principalele concluzii desprinse in cadrul dezbaterii gazduite de Ministerul Sanatatii Publice pe tema proiectului de Ordonanta a Guvernului privind modificarea si completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun si a proiectului de Ordonanta a Guvernului pentru modificarea si completarea Legii nr. 457/2004 privind publicitatea si sponsorizarea pentru produsele din tutun. La dezbatere au participat reprezentanti ai companiilor producatoare, ai mass-media, medici etc. "Era absolut necesara aceasta dezbatere publica. Cazuistica ne spune ca trebuie sa avem o atitudine destul de severa pentru a limita fumatul ca factor de risc", a precizat ministrul Eugen Nicolaescu.

Evident, unii dintre participanti au pledat pentru amanarea termenelor de aplicare a acestor masuri pentru 2010, invocandu-se, de exemplu, in cazul publicitatii, contractele in derulare, dar si dreptul la informare al consumatorilor. In replica, conf. dr Florin Mihaltan, seful Sectiei Pneumologie de la Institutul "Marius Nasta", apeland la exemplul altor tari, a aratat ca o crestere cu 10% a preturilor la tigari scade cu 5% numarul fumatorilor. De asemenea, conf. dr Florin Mihaltan a atras atentia ca nu trebuie sa se evalueze exclusiv impactul acestor prevederi asupra afacerii cu tutun, ci sa se evalueze costurile tabagismului asupra sanatatii. In acest sens, conf. dr Florin Mihaltan a avertizat ca tratamentele zilnice pentru un bolnav de cancer costa aproximativ 200 de euro. De aceea, tergiversarea acestor prevederi nu face decat sa provoace suferinte suplimentare. Conf. dr Florin Mihaltan i-a recomandat ministrului Sanatatii sa aiba alaturi juristi care sa vina cu argumente solide pentru promovarea acestor prevederi, asa cum se intampla si in cazul fiecarei companii producatoare de tigari.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.