Din varietatea de produse bursiere existente in piata de capital autohtona, fie la Bursa de Valori, fie pe piata futures de la Sibiu, anul 2007 a adus in prim plan in mod special doua actiuni si contractele derivate pe ele, directie continuata si in
Din varietatea de produse bursiere existente in piata de capital autohtona, fie la Bursa de Valori, fie pe piata futures de la Sibiu, anul 2007 a adus in prim plan in mod special doua actiuni si contractele derivate pe ele, directie continuata si in 2008.
Este vorba despre derivatele ce au ca active suport actiunile SIF 2 si SIF 5, cu simbolurile DESIF2 respectiv DESIF5.
In opinia brokerilor din piata sibiana, "investitorii au manifestat, de-a lungul intregului an recent incheiat, o atractie aparte catre aceste produse prin prisma mai multor factori, cum ar fi volatilitatea preturilor, lichiditatea ridicata si posibilitatea aplicarii unor strategii diverse, de la speculatie pana la hedging sau arbitraj. Dupa cum indica derularea evenimentelor de pana acum, si anul acesta va pastra aceleasi caracteristici". Prin urmare, din cele 35 de instrumente derivate disponibile la tranzactionare in piata SIBEX, DESIF 2 si DESIF 5 au fost vedetele incontestabile, fiind, conform brokerilor, "cele mai atractive produse nu numai de pe piata futures, cat si din piata romaneasca de capital prin prisma rulajelor realizate".
Cea mai buna si interesanta evolutie a avut-o in 2007 produsul DESIF 2, care a generat 1.635.568 contracte futures.
Acest total a reprezentat aproximativ 47% din totalul volumului de tranzactionare din piata sibiana si echivalentul a 1,63 miliarde de actiuni SIF 2 (un contract = 1.000 actiuni). De asemenea, atractivitatea respectivului produs s-a soldat cu o crestere de 33% fata de 2006. Pe coordonate similare s-a inscris si evolutia DESIF 5, produs care a atras 1.504.232 de contracte reprezentand echivalentul a peste 1,5 miliarde actiuni, volum cu 47,67% mai mare decat cel din 2006. Ponderea derivatelor pe actiunile SIF 5 in rulajul total al anului 2007 a atins 43,52 %. Graficele alaturate ilustreaza evolutia DESIF 2 si DESIF 5, pe luni, in 2007. "Un rulaj de asemenea proportii vorbeste de la sine, fiind evident ca DESIF 2 si DESIF 5 sunt produse care pot acoperi orice strategie, investitorii putand gasi, indiferent de directia de evolutie a pretului lor, oricand contraparte", a explicat un oficial sibian.
Din perspectiva debutului anului curent, cele doua produse s-au mentinut la acelasi nivel, lichiditatea generata de ele neavand rival in piata. In intervalul 3 - 28 ianuarie, DESIF 5 au fost preferate pentru aproape 180.000 de contracte, iar DESIF 2 au atras mai mult de 167.500 de contracte.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.