Netoiu sustine ca este urmarit penal pentru niste practici calchiate din fotbalul extern.

Pelerinajul oamenilor de fotbal din Top 10 al urmaritilor penal a continuat ieri cu Gigi Netoiu, acesta fiind cel de-al saselea chemat sa ia la cunostinta despre acuzatiile de inselaciune, evaziune fiscala si uz de fals. Daca fratii Becali l-au transferat in aparare pe fostul ministru de Interne Doru Viorel Ursu, „Comandantul" a venit ieri la DNA fara avocat, declarind ca este jurist.

Spre deosebire de predecesorii sai, retinuti la audieri maximum 30 de minute, Netoiu a fost audiat timp de doua ore. Cu zimbetul pe buze, el a declarat ca a dat o „scurta declaratie" si ca a prezentat mai multe probe care sa-l disculpe in cazul transferului lui Dan Alexa de la Dinamo in China. „Pai venim pe rind, cum ne cheama. Stiti cum era lotul Bobu-Postelnicu, asa venim si noi acum... in lotul Fotbal. Nu s-a intimplat nimic. Am dat o declaratie, am adus documentele care s-au cerut si, in continuare, asteptam sa vedem ce se va intimpla. Era vorba de Alexa Dan, care a plecat la Beijing. Acesta a fost achizitionat de Dinamo cu 90.000 si suma totala incasata pe el a fost de 700.000 si asta a fost tot. Alexa a plecat la Beijing pentru 400.000 apoi a revenit, gratis, dupa un an si trei luni si apoi l-am dat cu 300.000 la Timisoara", a spus acesta. Netoiu a confirmat ca, in timp ce era in cladire, Victor Becali a venit sa-l salute, dar a facut precizarea ca nu are idee daca acesta a depus vreun document sau daca a dat vreo declaratie.

Fostul actionar dinamovist, in prezent la Dacia Mioveni, a pasat responsabilitatea, ca si Mircea Stoenescu, membrilor Consiliului de Administratie, care au aprobat transferurile in conditiile stipulate de contracte. „Daca vinzi un jucator cu o suta de mii, clubul si o alta societate care se ocupa cu asa ceva il vind cu un milion, cred ca statul roman are de cistigat; decit sa ia impozit pentru o suta de mii, a luat pentru cinci sute de mii. Da. E un fenomen care se practica in tot fotbalul. Asa cum intre societatile comerciale exista acordul intre parti, asa este si in fotbal. In legatura cu spalarea de bani, nu stiu ce sa va spun, pentru ca eu nu am venit pentru asa ceva. Eu am venit in legatura cu transferul fotbalistilor la cluburi", a explicat Netoiu mecanismul circulatiei banilor din transferuri. Netoiu este cercetat in acest dosar alaturi de fostul impresar Ioan Becali, impresarul Victor Becali, Gheorghe Copos - actionar majoritar FC Rapid Bucuresti, Sica Puscoci - avocat, Mihai Stoica - fost director al clubului de fotbal Otelul Galati, actual presedinte la Unirea Urziceni, Cristian Borcea - presedintele executiv al FC Dinamo, Jean Padureanu - presedinte al clubului de fotbal Gloria Bistrita, Mircea Stoenescu - fost presedinte la Dinamo, si Gheorghe Popescu - fost impresar.

Din probele administrate in dosar a rezultat ca persoanele mai sus-mentionate, impreuna sau in parte, prin tranzactii ilegale si folosire de interpusi, au externalizat sume de peste 10 milioane de euro cuveniti cluburilor de fotbal pe care le reprezentau sau pentru care au efectuat activitati de impresariat. De asemenea, prin neinregistrarea in contabilitatea celor patru cluburi a veniturilor rezultate din transferuri si implicit prin diminuarea veniturilor impozabile, bugetul de stat a fost prejudiciat cu 1,7 milioane de euro. Totodata, raportat la valorile reale ale sumelor de transfer, nu s-a perceput de catre Federatia Romana de Fotbal procentajul aferent fiecarui transfer, in conformitate cu reglementarile interne, prejudiciul in dauna Federatiei totalizind aproximativ 600.000 de euro.