Exista un Anania, mitropolit de Cluj, carismatic, transant si plin de har. Exista si un alt Anania, ce se preteaza la gesturi de neinteles, „asociatul" unor personaje reprobabile.

Nu, implicarea fostului sef al „doi si-un sfert", Virgil Ardelean, in proiectul Fundatiei „Mitropolitul Bartolomeu" nu este reprobabila. Dimpotriva, este demna de toata lauda, cu conditia sa fi avut la baza dorinta sincera de a ajuta niste tineri sa studieze si/sau sa fi fost rezultatul unui canon primit de la duhovnic, si nu al poftei de publicitate. Daca aceasta ultima varianta ar fi valabila, oricum putini ar fi cei dezamagiti, dat fiind profilul public al fostului sef al serviciului secret de la Interne.

Discutabil e insa faptul ca IPS Bartolomeu a ajuns sa sublinieze rolul acestuia in fundatia ce-i poarta numele la doar citeva luni dupa ce i-a oferit si cea mai inalta distinctie a eparhiei pe care o conduce. Pentru preotul-calugar Bartolomeu, Virgil Ardelean nu poate fi decit un simplu credincios, cu pacatele sale mai mici sau mai mari, insa mitropolitul Bartolomeu, ce are functie de reprezentare si nu este deloc naiv, stie greutatea oricarui cuvint ce-l rosteste. Ca urmare, este greu de crezut ca „Vulpea" este mentionata „intimplator" in „Istoria si sufletul unei fundatii", scrisoarea excelent mestesugita prin care mitropolitul incearca sa atraga donatori. Biserica prefera, prin preceptele sale, facerea de bine in anonimat, asa ca recunostinta publica pe care mitropolitul tine sa o arate in acest caz are, se vede, alta justificare. Nu e singurul caz in care o initiativa laudabila a IPS Bartolomeu, in acest caz infiintarea unei fundatii cu banii obtinuti din vinzarea unei garsoniere proprietate personala (sic!), este umbrita de el insusi. In 2004, actualul mitropolit de Cluj a militat pentru neimplicarea preotilor in politica pentru ca, anul trecut, tot el sa ameninte politicienii, in pragul referendumului, voalat si indirect, ca ar putea vorbi in biserica despre cum e bine sa votezi. Arhiepiscopul care considera ca nu este oportuna infiintarea mai multor mitropolii este acelasi cu cel care, in 2005, nemultumit de cistigatorul Mitropoliei Ardealului, a determinat infiintarea in vecinatate a unei alte mitropolii, la Cluj. Aceste inconsecvente sint cu atit mai stridente si suparatoare cu cit „primul Anania" este depozitarul mai multor virtuti. Faptul ca in cazul sau nu ne putem teme de „blestem arhieresc", dupa publicarea acestui articol, tine de una dintre ele. Induhovnicirea.