O evaluare a Comisiei Europene data publicitatii luni arata ca nu este sigur ca Romania sa isi atinga obiectivul de a avea un buget echilibrat pana in 2011. CE solicita tarii noastre reduceri mai mari ale deficitelor in 2008 si in anii urmatori.
O evaluare a Comisiei Europene data publicitatii luni arata ca nu este sigur ca Romania sa isi atinga obiectivul de a avea un buget echilibrat pana in 2011. CE solicita tarii noastre reduceri mai mari ale deficitelor in 2008 si in anii urmatori.
"Strategia bugetara fixata in program nu este in conformitate cu o politica fiscala prudenta, necesara pentru a limita deficitul extern in crestere si presiunile inflationiste care ameninta atat stabilitatea macroeconomica si financiara, cat si procesul de convergenta", arata documentul Comisiei Europene, preluat de Reuters.
De asemenea, pentru a trece la moneda europeana, Romania ar trebui sa aiba in vedere temperarea cresterii inflatiei si mentinerea deficitului bugetar sub 3% din produsul intern brut (PIB).
In ciuda unei cresteri economice de peste 6% pe an, Romania si-a largit deficitul bugetar la 2,4% din PIB in 2007, nivel mai redus decat cel planificat prin legea bugetului - de 2,8% din PIB, ca urmare a dificultatilor de a cheltui banii incasati. Chiar si asa, deficitul bugetar al Romaniei a fost creat in intregime in ultimele doua luni ale anului, cand balanta publica era pe plus dupa primele 10 luni din 2007.
Pentru 2008, bugetul aprobat de Parlament prevede un deficit bugetar de 2,8% din PIB, insa ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, declarase la mijlocul acestei luni, la conferinta Euromoney de la Viena, ca va propune primului-ministru o serie de masuri pentru limitarea unor cheltuieli mai putin importante, astfel incat deficitul bugetar sa fie mai mic decat in 2007.
Comisia Europeana estimeaza insa un nivel al deficitului bugetar in jurul a 3,2% din PIB in 2008, respectiv 3,9% in 2009, daca nu se vor schimba politicile economice si fiscale ale Guvernului de la Bucuresti si nu vor fi temperate cheltuielile bugetare.
"Progresele pentru atingerea unui echilibru bugetar pe termen mediu (in Romania - n.r.) sunt insuficiente, in pofida perspectivelor de crestere economica solida", arata documentul CE, citat de Reuters.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin