Sunt cateva institutii (si nu putine) care astazi il celebreaza pe Ion Luca Caragiale (nascut pe 30 ianuarie). Totodata, cu putin inaintea acesteia date, Nicolae Ionita, coordonatorul Proiectului cultural de promovare a Romaniei prin marile nume ale
Sunt cateva institutii (si nu putine) care astazi il celebreaza pe Ion Luca Caragiale (nascut pe 30 ianuarie). Totodata, cu putin inaintea acesteia date, Nicolae Ionita, coordonatorul Proiectului cultural de promovare a Romaniei prin marile nume ale neamului - in frunte cu marele dramaturg - (desfasurat exclusiv pe Internet, din lipsa de fonduri, la adresa www.caricatura.ro) a anuntat ca acesta a fost suspendat. Mai mult, va fi donat vecinilor bulgari.
Cele aproximativ 5000 de lucrari ale unor artisti din 123 de tari, organizate in peste 100 de expozitii (intre care Colectia Caragiale, cea mai mare colectie de portrete din lume dedicate unei pesonalitati a culturii universale - consemnata si in Cartea Recordurilor), vor ajunge la Casa Umorului din Gabrovo (Bulgaria), cel mai important muzeu al umorului din Europa de Sud-Est.
Nicolae Ionita povesteste ca in cei sapte ani pe parcursul carora a derulat Proiectul Caragiale acesta "nu a trezit nici cea mai vaga urma de interes din partea celor care l-ar fi putut aduce de pe internet in salile de expozitie. Intentia de a organiza un festival international anual, ca un prim pas catre un Muzeu Romanesc al Umorului, nu a primit nici un sprijin. Nici una dintre cele peste 100 de expozitii adunate de-a lungul timpului nu a putut fi prezentata in Romania".
"D'ale carnavalului" la "Toma Caragiu"
Pentru a marca cei 156 de ani de la nasterea scriitorului, regizorul Lucian Sabados pune in scena "D'ale carnavalului", la Teatrul "Toma Caragiu" din Ploiesti. Premiera are loc in aceasta seara cand se implinesc si zece ani de la inaugurarea noii sali de spectacol. In prealabil, sub titlul "Destin si identitate, Caragiale si Cetatea Ploiestiului", la acelasi teatru vor fi vernisate si doua expozitii foto-documentare "Caragiale in spectacole ploiestene de referinta" si "10 ani de la inaugurarea teatrului". (Luana DUSCHKA)
Doctorii Dinica, Moraru si Rebengiuc
De cinci ani, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L Caragiale" (UNATC) din Bucuresti, a ales data de 30 ianuarie drept "Ziua UNATC".
Ziua va fi sarbatorita printr-o serie de evenimente - in prima parte, de la ora 11.00, trei dintre absolventii sectiei actorie - Gheorghe Dinica, Victor Rebengiuc si Marin Moraru - vor deveni Doctor Honnoris Causa ai Universitatii, iar de la ora 14.00, Facultatea de Film va prezenta o selectie de scurt-metraje reprezentative ale actualilor studenti.
Seara, de la ora 17.00, va avea loc lansarea volumului "O poetica a artei actorului", aparut la editura Paidea si datorat lui Ion Cojar. Un alt album ce va fi prezentat cu aceasta ocazie este dedicat Studioului de Teatru Casandra; evenimentul va fi urmat de acordarea unei Diplome de Onoare actorului si regizorului Grigore Gonta - fost profesor si decan al Facultatii de Teatru -, la cateva zile de la implinirea varstei de 70 de ani.
Ziua UNATC se va incheia cu spectacolul "O noapte furtunoasa" realizat de studentii anului III actorie (prima promotie cu studii de trei ani), clasa prof. univ. dr. Adriana Popovici - coordonati de lect. univ. Marius Galea si prep. univ. dr. Bogdana Darie. (I.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.