Olivier Père, delegatul general al sectiunii Quinzaine des Réalisateurs, se afla pentru prima data in Romania, cu scopul de a alege pelicule autohtone pentru Festivalul de la Cannes si de a realiza o retrospectiva anuala la Bucuresti.

"Boogie" de Radu Muntean, plus cele mai recente lungmetraje semnate Thomas Ciulei, Ioan Carmazan, Anca Damian si Nicolae Margineanu, dar si fragmente din filmul "Nunta muta" de Horatiu Malaele s-au numarat printre peliculele vizionate de Olivier Père in timpul vizitei sale in Romania, dupa cum a precizat producatorul Dan Burlac intr-o conferinta de presa care a avut loc ieri la Institutul Francez. La aceste filme se adauga aproximativ 10 scurtmetraje romanesti pe care delegatul general al sectiunii Quinzaine des Réalisateurs le-a luat cu el pentru a le viziona la Paris. "Sint convins ca cinematografia romana va fi bine reprezentata la Cannes, cum a fost si in anii trecuti. Din motive care tin de confidentialitate si pentru ca ne aflam inca la inceputul procesului de selectie, nu pot sa imi spun parerea despre filmele pe care le-am vazut", a precizat delegatul general al sectiunii Quinzaine des Réalisateurs. Mai mult, la Bucuresti, Olivier Père s-a intilnit cu cineasti precum Lucian Pintilie, Corneliu Porumboiu si Cristian Mungiu, remarcind, in cadrul conferintei de presa, ca acesta are mari sanse la Premiul César.

Delegatul general al Quinzaine des Réalisateurs a promis ca, la urmatoarea editie a Festivalului Filmului Francez, care va avea loc la Bucuresti in noiembrie, vor putea fi vizionate pelicule care au rulat in sectiunea pe care o prezideaza. Cu ocazia aniversarii a 40 de ani ai Quinzaine, s-a realizat un documentar despre sectiune, dar sint planificate si evenimente colaterale, printre care se numara si o retrospectiva dedicata lui Lucian Pintilie si organizata cu ajutorul Ambasadei franceze. In cadrul ei vor fi proiectate la Bucuresti si pelicule mai vechi, de Martin Scorsese si de Werner Herzog, care au fost prezentate in premiera la Cannes, dar si productii recente care au rulat in Quinzaine chiar si in 2008. Père a declarat ca ar vrea sa faca o traditie din aceasta retrospectiva, care le-ar oferi cinefililor romani sansa sa vada pelicule la care altminteri nu au acces.

Père a reamintit ca sectiunea Quinzaine des Réalisateurs este una independenta, noncompetitiva si internationala, incluzind si lungmetraje, si scurtmetraje. Din 2004, de cind a preluat postul de delegat general al sectiunii, Père a incercat sa nu tina seama de criteriile corect politice la moda, ci sa se concentreze asupra calitatii estetice a peliculelor, incercind sa le caute si sa le puna in lumina pe acelea care se ridica la standarde cinefile si privilegiind filmele de autor si pe cele experimentale. Vizionarea peliculelor candidate se incheie la mijlocul lui aprilie. Responsabilitatea selectiei ii revine unei comisii de patru specialisti, alesi de Père. Numarul de lungmetraje alese nu trece de 24, acestea fiind noi si prezentate la Cannes in premiera internationala sau mondiala.

De-a lungul timpului, prin Quinzaine des Réalisateurs s-au perindat Lucian Pintilie, Nae Caranfil, Cristi Puiu, Cristian Mungiu si Corneliu Porumboiu, care i-a adus sectiunii Premiul Camera d’Or, pe care nu-l mai obtinuse de mult. Père vorbeste chiar de o fidelitate si de o complicitate a sectiunii cu cinematografia romaneasca. Quinzaine des Réalisateurs a fost fondata in 1968 de catre Societatea regizorilor francezi, functioneaza cu fonduri furnizate de CNC-ul din Hexagon si are meritul de a fi adus in atentia publicului cineasti precum Werner Herzog, Rainer Werner Fassbinder, Nagisa Oshima, George Lucas, Martin Scorsese, Jim Jarmush, Michael Haneke, Spike Lee, fratii Dardenne si Sofia Coppola.