Presedintele american spune ca trebuie sa se rezolve problemele cat mai repede
Bush nu crede ca va fi recesiunePresedintele SUA, George W. Bush, cere Congresului sa dea deoparte ingrijorarile cu privire la anul electoral pentru a urgenta aprobar
Presedintele american spune ca trebuie sa se rezolve problemele cat mai repede
Bush nu crede ca va fi recesiunePresedintele SUA, George W. Bush, cere Congresului sa dea deoparte ingrijorarile cu privire la anul electoral pentru a urgenta aprobarea unui plan economic de stimulare a economiei si sa termine munca in ceea ce priveste educatia si propunerile cu privire la securitatea nationala, aceste cereri ale presedintelui american venind intr-un moment in care zilele sale la Casa Alba sunt numarate, informeaza Bloomberg. In intalnirea de aseara, in timpul discutiilor despre teluri nationale si politica externa, Bush a spus ca in ultimul an activitatile americane de pe teritoriul Irakului "au adus rezultate la care putini dintre noi s-ar fi asteptat sa se implineasca". Intrand in ultimul sau an de presedintie in care SUA se confrunta cu mari probleme economice, Bush a insistat in discursul sau pe propunerile adresate de catre el cu privire la sectorul de sanatate, energetic si imobiliare, dar si despre taxe. "Avem probleme nerezolvate de ordin national, iar cetatenii americani se asteapta ca noi sa le rezolvam", a declarat Bush in adresarea sa catre natiunea americana, transmisa in direct de la Casa Alba.
Acesta a spus ca a observat teama, in randul cetatenilor americani, privitoare la criza creditelor ipotecare, rata mare a somajului si la nivelul tot mai mare al preturilor la mancare si combustibili. "In timp ce noi ne intalnim in aceasta seara, economia noastra traverseaza o perioada de incertitudine", a mai spus Bush, adaugand ca "peste tot in SUA exista incertitudini cu privire la viitorul economiei noastre". Moment in care presedintele american a facut din nou referire la planul de stimulare a economiei propus de el, in valoare de 150 miliarde de dolari.
Acesta a afisat o nota de incredere privitoare la economia americana, spunand ca nu crede ca va fi o recesiune si ca americanii pot avea incredere in cresterea economiei SUA. Bush a mai spus ca va face apel la dreptul sau de veto pentru a bloca orice decizie ce ar impune majorari ale impozitelor.Reactia pietelor financiareBursele din Asia au afisat ieri o revenire fata de ziua precedenta. Astfel, indicele Nikkei, de la Bursa din Tokio, dupa ce luni la inchiderea Bursei inregistra o scadere considerabila de 3,97%, ieri indica o apreciere de peste 390 de puncte, in crestere cu 2,99%. Indicele Topix indica o crestere de peste 35 de puncte, in urcare cu 2,76%, iar la Bursa din Hong Kong, indicele Hang Seng de asemenea s-a apreciat cu peste 238 de puncte, in crestere cu aproape un procent. La Bursa din Singapore, indicele Singapore Straits Times inregistra o apreciere de peste 8 puncte, in crestere cu 0,29%, in timp ce indicele Standard & Poor's ASX a continuat sa se deprecieze cu peste 143 de puncte, in scadere de 2,45%. Pe pietele financiare din Europa, ieri s-au inregistrat cresteri ale celor mai importanti indici. Astfel, ieri la ora 12:38 GMT (14:38 ora Romaniei), cea mai mare crestere era afisata de indicele CAC 40, de peste 65 de puncte, in crestere de 1,34%, urmat de indicele paneuropean DJStoxx 600, care s-a apreciat aproape 4 puncte, in crestere de 1,18%, indicele S&P/MIB a inregistrat o crestere de 359 de puncte, in crestere de 1,05%. Aceste aprecieri ale burselor s-au produs pe fondul unei reveniri de pe Wall Street si pe fondul unor speculatii privitoare la o noua decizie a Federal Reserve de a reduce iar dobanda de referinta. Inca nu sunt dovezi clare ca declaratiile lui George W. Bush ar fi influentat prea mult evolutiile Burselor, analistii asteptandu-se totusi ca aceste declaratii sa aiba efect pe pietele financiare ale lumii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.