Singura concesie pe care ministrul Sanatatii spune ca o va face este sa stea de vorba cu firmele pentru modificarile de pret de la 1 martie. Insa distribuitorii nu se lasa, amenintand cu sistarea importurilor de medicamente. In rol de spectatori, bol
Singura concesie pe care ministrul Sanatatii spune ca o va face este sa stea de vorba cu firmele pentru modificarile de pret de la 1 martie. Insa distribuitorii nu se lasa, amenintand cu sistarea importurilor de medicamente. In rol de spectatori, bolnavii asteapta finalul scandalului, fara sa-si faca insa iluzii ca acesta le va fi in vreun fel favorabil.
Bolnavii, tinta electorala
Asociatia Importatorilor si Distribuitorilor de Medicamente (ADIM) anunta ca medicamentele se vor mai gasi in farmacii si spitale doar in masura in care acestea le mai au in stoc. "Deprecierea leului, cumulata cu inghetarea preturilor la medicamente la nivelul lunii aprilie 2007, fac imposibila continuarea importului. Deja nu mai putem sustine aceste pierderi. Daca nu se face o recalculare a preturilor, vom fi nevoiti sa oprim importurile pentru medicamentele care sunt in situatia de a fi vandute sub pretul de achizitie", ameninta Vivian Diaconescu, presedintele ADIM.
Asociatia il reclama pe ministrul Sanatatii ca practica "o politica de ruinare" fortand distribuitorii de medicamente sa vanda in pierdere si refuzand sa isi asume responsabilitatea asigurarii accesului populatiei la medicamente. "In sase luni de depreciere a leului nu s-a mai facut nici un recalcul de preturi, iar legislatia este clara, preturile medicamentelor se ajusteaza trimestrial, in functie de cursul de schimb", argumenteaza Ileana Niculescu, vicepresedinte ADIM, decizia de a sista importurile.
Nicolaescu ii raspunde in ton: "Nu putem pune populatia bolnava si cu bani putini sa plateasca mai mult la medicamente. De aceea, vom analiza cu multa atentie situatia".
Nicolaescu indeamna la calm
Ministrul Sanatatii anunta ca preturile nu vor putea fi modificate pana la 1 martie, intrucat exista un Ordin de ministru, deja publicat in Monitorul Oficial. "Dar, in acest interval putem discuta si analiza care este situatia si sa vedem care este tendinta cursului valutar. Dupa aceea, am putea vedea daca poate fi facuta o recalculare. Dar numai pe baza unor argumente bine fundamentate. Trebuie sa vedem daca situatia importatorilor si distribuitorilor este cu adevarat critica sau acestia nu vor sa piarda nici un leu din profitul acumulat in lunile cu euro depreciat, cat ei au mentinut ridicat pretul la medicamente", promite Nicolaescu. Totodata, ministrul Sanatatii asigura ca va ramane ferm pe pozitie: "Este o presiune mare, pe care importatorii si distribuitorii o fac folosind mass-media pentru interesul personal. Eu nu voi ceda, intrucat un pret mai mare la medicamente loveste in oamenii bolnavi, multi cu venituri mici, care au nevoie de tratament. As vrea sa discutam pe argumente, sa vad daca au ajuns intr-o situatie dramatica. Sa vedem care sunt tendintele viitoare. Intrucat luni in sir, cat euro a fost depreciat, importatorii si distribuitorii au mentinut preturile ridicate. Ei nu au scazut nici un leu, s-au bucurat de profit. Mai mult, toti importatorii au avut o marja de 8,5%, din 2005 incoace", a declarat, ieri, Nicolaescu. Demnitarul a explicat ca din 2007, cand Romania a devenit stat membru al Uniunii Europene, a fost desfiintata taxa de import si altele, insa preturile la medicamente nu s-au redus.
In realitate, partile "beligerante" stabilesc inca de pe acum detaliile scumpirii, pregatind terenul. Bolnavii stiu ca rezultatul nu le va fi favorabil, intrucat traiesc acelasi scenariu de cate ori se scumpeste agentul termic. Modelul e clasic: intai anunta Termoelectrica o majorare de 30%, apoi vin autoritatile locale cu un refuz ferm, dupa care partile beligerante se intalnesc si stabilesc o scumpire la jumatatea celei anuntate initial. Omul cu factura rasufla usurat, in final, ba inca multumeste primariei ca l-a scapat de o cheltuiala mai mare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.