Producatorul farma se comporta ca un fond de investitii
Actionarii au dat bani ca BIO sa cumpere actiuni la BVBAchizitiile facute de compania Biofarm la Societatile de Investitii Financiare au continuat si in debutul acestui an, dupa ce in ultim
Producatorul farma se comporta ca un fond de investitii
Actionarii au dat bani ca BIO sa cumpere actiuni la BVBAchizitiile facute de compania Biofarm la Societatile de Investitii Financiare au continuat si in debutul acestui an, dupa ce in ultimele doua luni din 2007 s-a observat o orientare serioasa a acestui emitent asupra SIF1, SIF2 si SIF5 in special. Sumele investite au fost extrem de mari si unele voci din piata de capital incep sa constate ca BIO se comporta ca un fond de investitii. Conform unei analize publicate pe site-ul Prime Transaction, din 21 noiembrie 2007 si pana pe 9 ianurie 2007, Biofarm a cumparat 4 mil. actiuni SIF Oltenia, cu o valoare totala de 17,3 mil. lei. De asemenea, emitentul a mai achizitionat 0,49% din capitalul SIF Moldova, pentru aproximativ 8 mil. lei si 1,7 mil. titluri SIF1, investind 6 mil. lei in acest emitent. Dupa aproape 3 luni de la primele achizitii, investitiile companiei Biofarm in Societatile de Investitii Financiare au suferit o pierdere medie de 17,5%, arata datele publicate de Prime Transaction. Cea mai mare pierdere a fost pe SIF1, de circa 20%. Astfel, suma totala s-a micsorat cu 5,6 mil. lei (plus comisioanele si alte costuri). Conducerea producatorului de medicamente declara la jumatatea acestei luni ca "investitia pe SIF a fost gandita ca o alternativa la blocarea banilor, pana la inceperea investitiilor programate pentru extinderea pe pietele externe", se mai arata in raport.
In schimb, Vasile este convins va investitiile lor pe termen mediu vor avea succes. Desi pana acum datele nu sunt deloc optimiste. "Suntem convinsi ca actiunea noastra pe termen mediu pe piata de capital va fi profitabila si va reconfirma istoria din ultimii 3 ani ai companiei Biofarm privind termenii de profitabilitate", crede Dan Vasile, directorul general al Biofarm."Am ales actiuni solide si puternice"Rulajul de actiuni este foarte evident. Practic, nu exista nicio reglementare care sa impiedice aceste schimburi, dar nici analistii, nici investitorii nu sunt de acord cu ele. "Nu este deloc normal ce se petrece. SIF detine procente serioase din BIO, BIO cumpara mult si constant la SIF. Probabil ca se ajuta unii pe altii", spun brokerii.
"Referitor la alegerea facuta de board, pentru investitia in piata de capital, pot mentiona ca s-a preferat sa se mearga pe societati solide si sigure, puternice, care au profit, care au portofoliu interesant si care au cel mai mic risc etc. S-a mers pe toate SIF-urile in diverse proportii pe BRD si Banca Transilvania", a explicat Dan Vasile. Oricat de sigure si solide au fost aceste companii, pierderile suferite au fost importante. In plus, specialistii spun ca portofoliul SIF si banci este pentru cei incepatori. Pierderile sunt importante si se aliniaza trendului pietii. Asadar, pe termen mediu nu a fost o investitie profitabila.Ce ati facut cu banii de la actionari?In plus, in aceasta ecuatie mai este un element care ridica multe semne de intrebare. La finalul lunii decembrie, compania a finalizat o majorare de capital social. In mod normal, in informarile catre bursa, fiecare prospect trebuie sa explice foarte clar in ce scop se vor folosi banii ceruti de la actionari. Surprinzator sau nu, BIO nu a mentionat acest lucru. L-am intrebat pe directorul general al companiei in ce scop au fost folositi acei bani, sau cel putin ce si-au propus sa faca. Raspunsul a fost foarte ambiguu si a ocolit informatia esentiala.
"Marirea de capital a fost facuta conform legii, in urma primirii din partea AVAS a dreptului de proprietate asupra unui teren aflat in folosinta Biofarm. Oricum, Biofarm avea si are in strategia sa evaluarea posibilitatii de a deveni un jucator regional prin diverse achizitii in tarile din jurul Romaniei. In momentul cand s-au hotarat investitiile in piata de capital va inchipuiti ca am tinut cont de necesarul de CAPEX al Biofarm pentru 2008 si de necesarul operational. Plecand de la valoarea pamantului primit s-a calculat proportional si la data de referinta si actionarii au avut dreptul sa participe proportional. Participarea a fost in jur de 85-90%, ceea ce a aratat increderea actionarilor in noi", ne-a declarat Dan Vasile. Şi cu banii ce-ati facut pana la urma?Şi tacerea e un raspuns...Brokerii si investitorii cred ca acest MCS a fost realizat pentru a investi banii in piata de capital. Este o logica simpla, foarte simpla: BIO nu a informat piata privind scopul majorarii, aceasta a fost finalizata la inceputul lui decembrie, culminand cu perioada in care BIO a cumparat in forta. In plus, conducerea companiei evita un raspus clar la aceste intrebari.
"In mod firesc, majorarile de capital ar trebui sa se directioneze spre activitatea de baza a respectivului emitent. Personal, nu sunt de acord, dar aceste operatiuni sunt facute din ce in ce mai des si la nivel international", ne-a declarat Adrian Simionescu, directorul Vienna Investment Trust. "Nu cred ca e corect sa se faca majorare de capital ca banii sa se investeasca la bursa. Teoretic, acest gen de operatiuni sunt facute pentru dezvoltarea emitentului, ca activitate, linie de productie etc. Este o problema in acest sens, mai ales ca e vorba de foarte multi bani", ne-a explicat un broker.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.