Elvetia si UE au convenit asupra unui protocol de extindere a liberei circulatii pentru Romania si Bulgaria, care prevede o perioada tranzitorie de sapte ani, in timpul careia sunt posibile limitari ale fluxului de imigranti provenind din cele doua

Elvetia si UE au convenit asupra unui protocol de extindere a liberei circulatii pentru Romania si Bulgaria, care prevede o perioada tranzitorie de sapte ani, in timpul careia sunt posibile limitari ale fluxului de imigranti provenind din cele doua tari, relateaza Le Temps in editia electronica.

Aceasta perioada va incepe odata cu ratificarea protocolului, care ar putea avea loc dupa referendumul programat in primavara lui 2009.

Principalele puncte de negocieri in privinta acestui acord au fost data demararii acestei perioade tranzitorii, UE preferand data aderarii celor doua tari, iar Elvetia pe cea a ratificarii protocolului, si asupra perioadei pe parcursul careia ar putea fi activata o clauza de salvgardare in cazul unui aflux de imigranti - cinci sau trei ani. In acest caz, optiunea avuta in vedere de UE, respectiv perioada de trei ani, a fost cea retinuta in protocol.

Potrivit Le Temps, solutia pare sa convina atat Bulgariei cat si Romaniei, intrucat o perioada tranzitorie incepand cu 1 ianuarie 2007 ar fi implicat posibilitatea de impunere a unei clauze de salvgardare timp de cinci ani. Pe de alta parte, aceasta solutie ar fi putut fi adoptata si de alte state, situatie pe care nu o doreau nici Sofia, nici Bucurestiul.

Urmatoarea etapa este parafarea documentului de catre Elvetia si UE, care ar trebui sa aiba lor pana la jumatatea lui februarie.

Potrivit site-ului Swissinfo.org, in cazul in care calendarul va fi respectat, Berna va putea emite (exact ca si in prezent) un numar fix de autorizatii de sejur pentru romani si bulgari. In cursul acestei perioade, numarul permiselor de scurta durata (cel putin 12 luni) emise ar putea sa creasca progresiv de la 3.620 la 11.664, iar cel al permiselor de lunga durata (cinci ani) de la 362 la 1.207, arata protocolul.

Cotele privind imigratia vor disparea pe parcursul acestei perioade de tranzitie, dar va fi mentinuta posibilitatea activarii unei clauze de salvagardare pana in 2019, in cazul unui aflux de lucratori romani si bulgari, care ar putea provoca "perturbari grave ale pietei muncii".

Parafarea acestui protocol de catre Comisia Europeana si autoritatile elvetiene ar trebui teoretic sa deblocheze un alt dosar sensibil, cel al unei noi contributii financiare a Elvetiei, evaluata la circa 250 de milioane de franci (155 de milioane de euro) in cinci ani si destinata reducerii disparitatilor economice si sociale in cadrul UE.
'
Romania si Bulgaria, carora le este destinat acest ajutor, au cerut marti deschiderea negocierilor pe aceasta tema "cat mai repede posibil". Berna nu a reactionat, dar ministrul elvetian de Externe Micheline Calmy-Rey a afirmat la 8 ianuarie ca Elvetia "intentioneaza sa ia o decizie" de principiu privind aceasta problema "dupa incheierea negocierilor" pe tema circulatiei persoanelor.
Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.