De aproape patru luni, pe strada Popa Nan nr. 30 (la intersectie cu strada Timpului), in sectorul 3 al Capitalei, si-a deschis portile „Gallery Arte XXI", cu statut privat. Galeria, care apartine unei talentate familii de artisti - Traian Laie,
De aproape patru luni, pe strada Popa Nan nr. 30 (la intersectie cu strada Timpului), in sectorul 3 al Capitalei, si-a deschis portile „Gallery Arte XXI", cu statut privat. Galeria, care apartine unei talentate familii de artisti - Traian Laie, tatal, Adrian si Catalin Laie - fiii sai, se adreseaza oamenilor puternici si celor care accepta provocarea, care nu se lasa striviti de presiunile cotidiene...
Prin lucrarile de grafica si pictura expuse, galeria face o punte intre sensibilitati sau zone ale sensibilitatii ce vin din timpuri indepartate, zbuciumate; personaje grotesti ce par incarnari ale lui Dracula, unele intruchipeaza personaje din dramaturgia shakespeariana, altele sunt replici la personajele grotesti ale lui Leonardo da Vinci. Detaliile, tehnica lucrarilor tradeaza o pasiune a liniilor, o dezinvoltura mozartiana de a transfigura personaje, de a inventa morfologii foarte expresive.
Desenul lui Traian Laie este cultivat sub influenta operei marelui Leonardo. Arta sa este provocatoare, se adreseaza oamenilor dinamici, luptatorilor; ea este o inepuizabila sursa de energie, mentine tonusul sufletesc si emotional, „rasplatindu-i" pe cei ce intra in jocul si dialogul provocate de iconografia atat de personala a artistului.
Exista in creatia lui Traian Laie un spectacol al portretisticii artistului. Portrete de personaje puternice, adevarate caractere- portrete ce au o viata ardenta, hranita abundent de talentul si imaginatia sa, precum si de expresivitatea desenului de linie.
Grafica in pensula si laviuri a lui Adrian Laie, cu inflexiuni lirice, aproape muzicale, dar exprimand dramatismul lumii de azi, cu marile ei probleme ecologice, probeaza modalitatea de a „spune melodios" durerile contemporaneitatii. Universul vegetal reprezentat in lucrari cu inflexiuni de un lirism dureros este acaparat de agregate, elemente tehnice si tehnologii, care, pe alocuri, traiesc intr-o simbioza devenita parazitara. Culorile laviurilor au nuante de o subtila armonie, incercand sa „adoarma" vigilenta provocata de imaginea unei lumi deturnate de la natura.
Catalin Laie, ca un romancier care, pornind de la cateva date ale unei persoane, o transfigureaza pe aceasta si creeaza o lume complexa, imaginara, sublimata artistic, tot asa el porneste de la imagini foto ale lui James Dean si, prin tehnica digitala, creeaza un adevarat poem vizual, in care mitul starului capata rezonante impresionante, conduse subtil si regizate intr-o viziune de adevarat maestru ce-si prelungeste harul de artist cu pratica de sevalet in universul minunat al artei digitale.
Galeria are o personalitate puternica, prin lucrarile expuse solicitandu-i vizitatorului toate fibrele sufletului si ale imaginatiei, acesta simtindu-se captiv unui univers al pasiunii, al dramei umanitatii.
Intr-adevar, fiecare lucrare este o alta fereastra spre un univers privit dintr-un unghi personal al artistului.
Arta promovata nu face niciun fel de concesie publicului. Preturile, desi la prima vedere par mari, au fost stabilite in functie de parametrii actuali ai pietei romanesti de arta, osciland intre 600 si 8.000 de euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.