Ministrul Muncii a pasat Guvernului chestiunea distribuirii aleatorii a celor care nu si-au ales fondul de pensii private obligatorii pina la 17 ianuarie.

Propunerile referitoare la modalitatea de repartizare a celor care nu au aderat inca la un fond de pensii private obligatorii vor fi analizate si va fi intocmit un raport care urmeaza sa fie prezentat premierului, a declarat luni seara ministrul Muncii, Paul Pacuraru.

Ministrul a facut aceasta declaratie in urma unei dezbateri la care au participat reprezentantii fondurilor de pensii, patronatele si mai multi oficiali.

Intre 200.000 si 450.000 de romani care nu si-au ales fondul de pensii pina pe 17 ianuarie vor intra la loteria care ii va repartiza la fondurile existente. Estimarea a fost facuta chiar de Pacuraru. Pe baza legislatiei actuale, fiecare fond va primi un numar de „nehotariti" in functie de cota de piata pe care a acumulat-o. Insa, ulterior, fondurile de pensii mai mici au spus ca acest lucru ar duce la o concentrare excesiva a pietei, iar unele dintre ele chiar au cerut ca fondurile cu o cota mai mare de 20% sa nu mai aiba dreptul sa participe la loterie. In acest caz, fondurile care sint prejudiciate sint ING si Allianz-Tiriac, care au strins impreuna peste doua milioane de aderenti, adica jumatate dintre cei patru milioane de romani care au aderat la unul dintre cele 18 fonduri.

Pacuraru a declarat, la finalul dezbaterii, ca toate propunerile primite vor fi analizate impreuna cu Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) si cu Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), urmind sa fie intocmit un raport care va fi prezentat premierului in citeva zile. Pe de alta parte, ministrul a explicat ca Guvernul nu poate sa sustina o constructie monopolista pe piata in dezavantajul participantilor, dar in egala masura nu poate actiona inechitabil, in sensul sa-i scoata pe unii din sistemul de distributie si sa-i includa pe altii in sistem. „Pozitiile au fost impartite. Exista foarte multe argumente pentru pastrarea legii, pentru a nu modifica regula in timpul jocului, dar exista si argumentele operatorilor care detin cote mici pe piata, ce arata ca nu este in interesul participantilor sa existe pozitii de monopol pe piata. Toate propunerile facute le vom analiza cu Comisia de Supraveghere si cu CNPAS si vom face un raport pe care-l vom prezenta primului-ministru pentru ca Guvernul sa aiba un punct de vedere. Acest lucru se va intimpla in citeva zile", a mai spus Pacuraru.

Si chestiunea garantarii randamentului cu un procent egal cu inflatia a ramas in coada de peste. „Se pare ca va trebui gasita o solutie, pentru ca ce s-a discutat pina acum ar fi un fel de struto-camila, adica vrem si costuri reduse, dar si beneficii garantate, dar pentru acest lucru am luat initiativa ca intr-un interval de doua-trei saptamini sa organizam o reuniune la care sa participe toti factorii implicati, pentru a asculta toate punctele de vedere", a declarat ministrul Paul Pacuraru. Reprezentantii fondurilor spun ca o astfel de garantie ar putea reduce drastic randamentul participantilor, argument care nu-i convinge pe sindicalisti sa renunte la ideea garantarii.