CE BEM, CE MANCAM - In produs exist,a mul,ti alergeni
100 de grame de prajitura este echivalentul unei cin-cimi din necesarul zilnic de calorii. Cei cu probleme de greutate trebuie sa fie foarte atenti pentru ca produsul are o cantitate mare de zaharuri si grasimi.

Barni este o "prajitura pufoasa, umpluta cu crema de ciocolata". Lista de ingrediente de pe eticheta este foarte lunga si cuprinde: "Faina de grau, sirop de glucoza-fructoza, zahar, oua, ulei de rapita, ciocolata 6% (masa de cacao, unt de cacao, zahar, cacao pudra cu continut scazut de grasimi), emulgator (lecitina din soia E 322), aroma de vanilie (lapte praf degresat 5,6%, stabilizator - glicerol E 422), ulei de palmier, agenti de afanare, difosfat disodic E 450i, bicarbonat de sodium E 500 - praf de zer, emulgatori - esteri ai acidului lactic E 472d, mono si digliceride ale acizilor grasi E 471, esteri poliglicerici ai acizilor grasi E475), sare, cacao pudra cu continut scazut de grasimi, arome. Echivalent al laptelui 53%. Contine grau, oua, soia, lapte. Poate contine urme de: arahide, alune, migdale". Valoarea nutritionala pentru 100 grame de produs este de: energie 1.635 kj/390 kcal, proteine 5,8 g, carbohidrati 59,1 g, grasimi 15,2 g."

ANALIZA. Produsul analizat face parte din categoria alimentelor zaharoase de tip prajitura aerata cu umplutura de crema de ciocolata cu un profil nutritional dezechilibrat. Acesta este imprimat de un exces de glucide cu index glicemic ridicat (sirop glucoza fructoza) si glucide polimerice (amidon din faina de grau) care imprima o incarcatura glicemica ridicata produsului. De asemenea, produsul are si o cantitate mare de grasimi de origine vegetala cu profile ale acizilor grasi bogate in acizi grasi saturati sau acizi grasi polinesaturati. Profesorul Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, atrage atentia ca prajitura are o densitate calorica foarte ridicata 390 kcal/100 g. Produsul contine componente alergene: oua, gluten, lactoza, soia, arahide, alune, migdale. De asemenea, contine o serie de E-uri cu rol de stabilizatori, agenti de afanare, emulgatori. Consumatorii trebuie sa fie atenti la sursele ascunse de sodiu.

Citeste si:

CONCLUZII. Specialistul nostru nu recomanda produsul supraponderalilor, obezilor, celor cu sindrom metabolic, celor cu dislipidemii, cardiovascularilor. Produsul va putea fi consumat de diabetici numai cu avizul medicului curant. Prajitura este interzisa suferinzilor de celiachie. Consumatorii cu alergii sau intoleranta la oua, lactoza, alune, migdale, arahide vor testa produsul inainte de a-l consuma. Persoanele sanatoase, active il pot consuma cu moderatie in contextul unei diete echilibrate si diversificate.