Masura surpriza a Federal Reserve

0,75% este procentul cu care a redus FED dobanda de referinta.

FED a luat, pe 21 ianuarie, masuri de urgenta pentru a stopa intrarea economiei americane in recesiune si pentru a calma pietele financiare, ce se aflau in cadere libera de trei zile. Comitetul pentru Politica Monetara al Fed s-a reunit intr-o sedinta de urgenta, cu o saptamana inainte de termenul prestabilit, pentru a reduce dobanda de referinta cu 0,75%, la 3,50%. Este cea mai mare reducere de dobanda din ultimii 14 ani. FOMC a redus si dobanda de politica monetara (discount rate) cu 0,75%, pana la 4%. Dobanda de referinta americana este, acum, pentru prima data in trei ani, sub dobanda de referinta a Bancii Centrale Europene. Scaderi zilnice record ale leului

4,5% a pierdut moneda nationala fata de euro de la inceputul anului 2008. MONEDA nationala a pierdut pe 10 si 14 ianuarie cate cinci bani, adica peste un procent, pentru ca apoi, pe 21 si 22 ianuarie, sa piarda inca sapte bani in doua zile.

Interventii repetate ale BNR

5,97 mld. lei au fost sterilizati de Banca Nationala a Romaniei pe 14 ianuarie 2008.

PE 14 ianuarie, BNR a atras din piata 5,97 miliarde lei, pe 21 ianuarie - 3,44 miliarde lei, pe 22 ianuarie - 1,07 miliarde lei, iar pe 23 ianuarie a organizat doua licitatii.

Dobanda BNR creste la 8%

0,5 puncte procentuale a fost majorarea decisa de BNR a ratei de politica monetara.

CONSILIUL de Administratie al BNR a decis in ianuarie majorarea dobanzii de politica monetara, dar deprecierea leului a continuat accelerat.