La conferinta de presa comuna de la Bucuresti, presedintele Mitterrand este incoltit cu o intrebare despre declaratiile facute in 1990 la Budapesta, cand a afirmat ca doua treimi din teritoriul Ungariei se afla pe suprafata altor tari.

La conferinta de presa comuna de la Bucuresti, presedintele Mitterrand este incoltit cu o intrebare despre declaratiile facute in 1990 la Budapesta, cand a afirmat ca doua treimi din teritoriul Ungariei se afla pe suprafata altor tari.

"Permiteti-mi sa va spun ca aici este vorba despre o inexactitate din punct de vedere al adevarului istoric”, i s-a reprosat lui Mitterand, adaugandu-i-se:”Domnule presedinte, traim aici de mii de ani. In cursul istoriei, alte popoare au venit sa ni se alature, in pace. As dori sa stiti ca 10% din populatia romana este reprezentata de cetateni de alte nationalitati. Exista 14 minoritati nationale”.

Dupa ce i s-a "predat istorie”, lui Mitterrand i s-a pus din nou intrebarea:”Ce v-a facut sa declarati asta la Budapesta? O necunoastere a istoriei, de care ma indoiesc? O politete franceza, dorinta de a fi agreabil altora? Sau a fost vorba despre un ajutor pe care o mare putere il ofera revizionismului? Sau a fost pur si simplu o gafa”. O intrebare precum Magazinul Victoria, adica 50 intr-una singura. Asa ca Mitterrand s-a vazut nevoit sa raspunda ca timpul nu-i permite sa raspunda la fiecare dintre intrebarile continute in una singura, in aparenta. Si a adaugat:”Toate tarile Europei sau aproape toate s-au confruntat cu probleme ale minoritatilor si trebuie definit un drept pentru aceste minoritati. Este subiectul de care m-am atasat de mai multi ani, pe care l-am evocat in calatoria mea in Ungaria. Daca doriti, si unii si ceilalti, sa reuniti, sa recuperati toate grupurile minoritare care au fost proiectate prin hazardul istoriei in tarile vecine, nu o sa reusiti. (...) O sa va intreb, la randul meu, ceva: Romania nu considera drept ale sale teritorii care sunt astazi in alte tari? Evit sa le enumar, pentru a nu avea noi incidente diplomatice. Dar sunt la fel de la curent ca si dumneavoastra sau aproape la fel. Si, daca va uitati la nordul tarii, la est, la vest? Ce vor face germanii, ale caror tinuturi erau germane si au devenit poloneze? Ce vor face polonezii care se afla azi proiectati in teritoriile atasate Uniunii Sovietice? (...) N-am auzit pe aici pe nimeni, dintre minoritari - dar poate ca unii o gandesc - ca doresc sa paraseasca Romania. Au cerut cu totii ca Romania, ai carei cetateni sunt, sa se ocupe de protejarea identitatii lor. (...)”. "Si asta e chestiunea abordata la Budapesta. Aveti dreptul, am spus eu ungurilor, asa cum va spun acum voua, romanilor, sa regretati ca istoria v-a facut sa pierdeti teritorii asupra carora avea autoritate, cu populatii pe care le credeati ale voastre. (...) Nu sunt arbitru intre Ungaria si Romania, si, daca intentionati sa ma puneti sa fiu, o sa va refuz”, a incheiat Mitterrand.
Franta - Romania: Doua secole de prietenie


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin