Dimitri Rogozin: NATO trece cu vederea productia ilegala
Orientul Mijlociu, Africa si Asia produc mii de astfel de exemplareLa sfarsitul saptamanii trecute Rusia a acuzat NATO ca trece cu vederea activitatea fabricilor din statele membre care produc modelul sovietic de pusti Kalasnikov, fara a detine licente adecvate. De asemenea, reprezentanti rusi au declarat ca statul va cere compensatii in urma pierderilor survenite.
Noul ambasador rus la NATO, Dimitri Rogozin, a repetat acuzatiile conform carora pustile Kalasnikov, sau AK-47, au avut atat de mare succes la export incat firmele de stat din tarile foste aliate comuniste ale Rusiei, care sunt membre NATO, copiaza modelul fara a avea licenta.
"Trebuie sa aflam cati bani au pierdut Federatia Rusa si compania care fabrica originalul", a precizat Rogozin, intr-o conferinta la Moscova privind relatiile Rusia - NATO.
"Daca aflam ca Rusia trebuie compensata, acest subiect va fi discutat", a adaugat el. Acesta a prezentat o lista cu fabrici din state NATO care produc si exporta mii de copii de Kalasnikov in Orientul Mijlociu, Africa si Asia.Este sau nu legala productia din tara?Modelul AK-47 este fabricat si in Romania, de catre Cugir, o fabrica din judetul Alba care apartine de compania Rom Arm cu sediul in Bucuresti. In incercarea de a afla daca productia acestui tip de pistol mitraliera este legala la noi in tara, mai exact daca exista o licenta pentru fabricarea acestuia, nu am obtinut niciun raspuns. Atat reprezentantii fabricii cat si cei din cadrul Rom Arm nu au putut fi contactati pentru a ne da aceste informatii.
Pistolul mitraliera AK-47, cunoscut si sub numele de Kalasnikov (n.r. - dupa inventatorul acestuia) este una dintre cele mai fabricate arme din lume. Aceasta are un calibru de 7,62 mm si poate fi gasita sub diferite denumiri, varianta romaneasca fiind AKM. Cea mai noua versiune de AK-47 este cea cu un calibru de 5,56 mm (n.r. - calibru NATO). Varianta produsa la noi in tara este una modificata, in sensul ca are un maner de lemn in fata incarcatorului. Acest tip de arma a fost preluat de toate tarile din fostul bloc comunist si ulterior modificata dupa necesitatile fiecarei tari.Un "simbol al geniului" rus...Pentru Rusia, AK-47 este un model legenda, astfel ca la implinirea a 60 de ani de la crearea sa, presedintele Vladimir Putin a ridicat in slavi acest "simbol al geniului" rus.
AK-47 a intrat in productie pentru prima oara in anul 1945, uzina Izjmas din Ijevsk fiind prima care l-a produs, iar mai apoi, in anul 1949, a fost adoptat de trupele de infanterie motorizata.
Kalasnikov, inventatorul "genialei arme" a fost acuzat in nenumarate randuri ca ar fi copiat cateva dintre modelele italiene si germane in momentul in care a creat AK-47.
In urma acestor acuzatii, inventatorul ar fi admis ca a examinat un Stg 44 in 1946, dar a negat vehement ca s-ar fi inspirat din alte modele.
Dupa ce a suferit mai multe modificari AK-47 a fost adoptata pe scara larga de Armata Rosie, iar in timpul Razboiului Rece a fost produsa in fabrica de armament IZH. Spre deosebire de pusca americana M-16, principalul rival pe piata internationala de armament, Kalasnikov este usor de demontat si ramane functionala chiar si dupa ce e scufundata in apa ori ingropata in nisip.
Aceste avantaje tehnice s-au dovedit a fi practice in timpul razboiului din Vietnam si i-au sporit popularitatea, astfel ca, oficial, au fost fabricate intre 70 si 100 de milioane de exemplare in intreaga lume, AK-47 fiind cea mai raspandita arma de pe Glob.
Potrivit unui raport intocmit de coalitia Control asupra armelor, publicat acum doi ani, pusca de asalt AK-47 va ramane timp de cel putin inca 20 de ani cea mai folosita arma in zonele de conflict din intreaga lume, intrucat productia sa este foarte ieftina si aproape deloc reglementata.