Volumul „Orasul si stalpul", pe care Cotidianul vi-l ofera miercuri, este povestea unui american chipes si gay.

In 1948, cind i-a fost publicat romanul „Orasul si stilpul", Gore Vidal avea deja o viata plina de succes: romanele scrise pina atunci se bucura de aprecieri elogioase din partea criticilor si i se pregatea o cariera politica aproape sigura. Noul roman a zdruncinat insa atit de puternic aceasta ordine incit Gore Vidal a avut nevoie de mai mult de 15 ani pentru a-si recistiga vechea reputatie literara. Cariera politica i-a fost compromisa definitiv.

In controversatul roman, prozatorul descrie o relatie homosexuala intre doi tineri americani si arata ca astfel de raporturi sint obisnuite in tot felul de cercuri cit se poate de „onorabile" din Hollywood sau New York. Cititorii contemporani nu mai sint socati de replici asemenea celor pe care si le adreseaza protagonistii romanului: „De ce ar trebui sa ne ascundem? Ceea ce facem noi este firesc, daca nu «normal», orice ar insemna asta", insa, in 1948, asemenea idei incluse intr-un roman cu „pretentii" reprezentau un adevarat atac la decenta.

Romanul graviteaza in jurul vietii lui Jim Willard, un tinar atragator din Virginia care se implica intr-o relatie homosexuala cu cel mai bun prieten al sau din liceu. Protagonistii fac o excursie in padure, iar Bob Ford se plinge lui Jim cit de greu ii este sa isi gaseasca o partenera de sex. Jim, care era deja sigur de orientarea sa sexuala, il consoleaza pasional pe Bob. Viata ii desparte pe cei doi, iar Jim traieste o adevarata odisee in urmatorii sapte ani, timp in care nu inceteaza sa spere ca il va regasi pe Bob. Nostalgia pentru momentul de intimitate din liceu nu il impiedica sa aiba o aventura cu actorul hollywoodian Ronald Shaw, cu care se si muta temporar. Cum actorul nu l-a facut sa se indragosteasca, Jim se simte rapid atras de scriitorul Paul Sullivan. Acesta credea ca reteta inspiratiei literare era nefericirea in dragoste, astfel ca il prezinta pe Jim Mariei Verlaine, o adevarata experta in seducerea homosexualilor. Intre timp, incepuse Al Doilea Razboi Mondial, iar Paul si Jim se inroleaza in armata, ceea ce va insemna si despartirea lor. Dupa mai multe peripetii in razboi, Jim se alege cu o afectiune reumatica, ceea ce il determina sa renunte la armata.

Se intoarce dupa multa vreme acasa, unde afla ca tatal sau a murit si ca Bob s-a insurat. Totusi, el spera ca acest lucru nu ii va impiedica sa isi continue aventura, motiv pentru care il invita in oras sa stea de vorba si sa depene amintiri. Avansurile lui Jim il fac pe Bob sa se panicheze, demonstrind ca a devenit la fel de homofob ca majoritatea barbatilor din orasul natal.

Despre ultima carte publicata de scriitorul belgian Henry Bauchau aflati pe www.cotidianul.ro/select