Blocarea dosarelor de mare coruptie reprezinta "cea mai mare problema" in Raportul privind Justitia romana ce se redacteaza in aceste zile la Bruxelles, informeaza agentia NewsIn, citand surse europene.

Conform unuia dintre cele pat

Blocarea dosarelor de mare coruptie reprezinta "cea mai mare problema" in Raportul privind Justitia romana ce se redacteaza in aceste zile la Bruxelles, informeaza agentia NewsIn, citand surse europene.

Conform unuia dintre cele patru obiective specifice stabilite de Comisia Europeana in cadrul mecanismului de acompaniere si verificare in domeniul Justitiei, Romania trebuie sa continue "realizarea unor anchete profesionale si impartiale in cazul sesizarilor de coruptie la nivel inalt". Neindeplinirea obiectivelor specifice ar putea determina Comisia Europeana sa recomande activarea clauzei de salvgardare pe Justitie, ce s-ar traduce cu nerecunosterea sentintelor romanesti in spatiul comunitar.

RESTITUIRILE. Potrivit sursei citate, Raportul privind starea Justitiei romane va retine faptul ca multe dintre dosarele de mare coruptie sau de crima organizata au fost returnate DNA, institutie condusa de Daniel Morar (foto) sau DIICOT, pentru refacerea urmaririi penale. Unele cazuri au fost restituite procurorilor in baza unor decizii ale Curtii Constitutionale, iar altele in urma unor vicii de procedura invocate de avocati si admise de judecatori.

Si problemele legate de dosarele celor opt ministri si fosti ministri cercetati vor fi remarcate in Raport, arata NewsIn. Acestea au fost blocate mai multe luni, dupa ce o ordonanta de urgenta a stabilit suspendarea activitatii Comisiei Speciale de la Cotroceni, care se ocupa de avizele de urmarire penala a membrilor Executivului, si modificarea componentei acesteia. Ulterior, Curtea Constitutionala a stabilit ca la Cotroceni nu trebuie sa existe nici o asemenea comisie, deoarece atributul de a da aviz pentru urmarirea penala a ministrilor apartine presedintelui.

RAPORTUL DIN 2007. Nici in raportul din iunie anul trecut, Comisia Europeana nu a fost multumita de evolutiile in domeniul combaterii coruptiei la nivel inalt. Autoritatile de la Bruxelles au avertizat in 2007 ca "progresul inregistrat in tratamentul juridic al coruptiei la nivel inalt este inca insuficient". Comisia Europeana a identificat in raportul precedent doua mari deficiente: lipsa unor sentinte dure in cazurile de coruptie si suspendarea cazurilor de mare coruptie pentru a permite Curtii Constitutionale sa se pronunte cu privire la sesizarile de neconstitutionalitate invocate.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.